Tentoonstelling 'Dicht bij Elsschot'

Het handschrift van Lijmen van Elsschot

Schrijver en verkoper van advertenties. Antwerpenaar en vader van een groot gezin. Dialectspreker, uitgever en dichter van opmerkelijke verzen… Willem Elsschot was het allemaal. Op de tentoonstelling Dicht bij Elsschot in het Letterenhuis te Antwerpen treden al deze personages voor het eerst samen voor het voetlicht. Het werk en het leven van deze grote Vlaamse auteur wordt geschetst mede aan de hand van zijn persoonlijke en zakelijke archief, dat najaar 2009 door de stad Antwerpen en de Vlaamse Gemeenschap werd verworven.

Zeven maanden lang zal het Letterenhuis vol zijn van Willem Elsschot. Zijn literatuur, zijn werk als publiciteitsagent en zijn persoonlijk leven worden voelbaar gemaakt door vele nog niet eerder getoonde documenten, geluidsopnamen en filmpjes. Brieven uit de oorlogsjaren over eten en geld voor zijn familie. Elsschot terwijl hij plat Antwerps praat. De schrijver die voorleest uit Kaas en Het dwaallicht. Elsschot die zoekt naar die ene pakkende formulering en dat volmaakte vers. Klas- en familiefoto’s. Een brief aan zijn kleinzoon met een mop over een poedel. De ‘straat van weinig aanzien’ uit Villa des Roses. Een klavertjevier uitgeknipt voor zijn vrouw. De typemachine van de schrijver… Dicht bij Elsschot is veel meer dan een schrijverstentoonstelling. Het is een intieme ontmoeting met de grote auteur die Willem Elsschot was en met de bijzondere man achter dat pseudoniem: Alfons de Ridder.

Al tijdens zijn leven was Elsschot een gevierd schrijver. Hij ontving vele literaire prijzen en kreeg koninklijke onderscheidingen. Nu, vijftig jaar na zijn dood, is zijn roem alleen maar toegenomen. Met Dicht bij Elsschot kan iedereen nader kennismaken met deze markante figuur in de Nederlandse letteren.

Meer informatie over de tentoonstelling en de diverse randactiviteiten naar aanleiding van vijftig jaar overlijden van Elsschot vindt u op de website van het Letterenhuis.

30-05-2010 - 31-12-2010
  • 17-09-2010
  • Eva Wuyts (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)