Tentoonstelling 'Henry Van de Velde en de Art Nouveau in de Belgische boekband'

Boekbanden van Henry Van de Velde

Bibliotheca Wittockiana wijdt in het najaar een tentoonstelling aan Henry Van de Velde, die ook de architect is van de Gentse Boekentoren. In België wordt de Art Nouveau-stijl gekenmerkt door een soepel en beweeglijk lijnenspel en door een steeds meer geaccentueerde stilering van de florale elementen die de evolutie van figuratief naar lineair doorlopen.

De Belgische boekband zal in belangrijke mate bepaald worden door de sterke persoonlijkheid van de architect Henry Van de Velde. Tussen 1893 en 1900 ontwerpt hij een twintigtal banddecors bestemd voor zijn persoonlijke bibliotheek of voor enkele hooggeplaatste autoriteiten uit de omgeving van de koninklijke familie. Hij ontwerpt ook de verguldstempels die zijn Brusselse boekbinder Paul Claessens in Parijs door het atelier Béarel laat uitvoeren.

Alle praktische informatie over deze tentoonstelling vindt u op de website van Bibliotheca Wittockiana.

05-10-2010 - 15-01-2011
  • 04-06-2010
  • Eva Wuyts (Histories vzw)