USTC Conference 'Documenting the Early Modern Book World'

Fragment uit een boekenlijst van de Mechelse boekhandelaar Peter Draecx (1569)

De derde conferentie in de USTC Conference Series gaat over lijsten en lijstjes: handgeschreven of gedrukt, met zorg uitgewerkt of neergekrabbeld, erg lang of heel kort... Boekenlijsten in al hun verscheidenheid vormen een belangrijke bron voor het onderzoek naar de productie, distributie en consumptie van boeken van de vijftiende tot de achttiende eeuw. Bovendien kunnen deze lijsten een belangrijke aanvulling betekenen voor de bestaande bibliografische repertoria.

Overzichten van boektitels werden om verschillende redenen aangemaakt: drukkers en uitgevers drukten fondslijsten, verkopers maakten stocklijsten op, trotse boekbezitters redigeerden catalogi en notarissen inventariseerden sterfhuizen en hun bibliotheken. Deze lijsten bevatten belangrijke gegevens over de boekhandel: kosten, verkoops- en veilingprijzen, gegevens over boekbanden, over de praktijken van drukkerij, uitgeverij, boekhandel en bibliotheek.

Voor zover deze lijsten ook titels vermelden waarvan geen exemplaren bewaard werden, kunnen ze ook helpen om de reconstructie van de historische boekproductie te vervolledigen. De meeste nationale bibliografische catalogi verzamelen de bewaarde exemplaren. Daarbij moet natuurlijk in rekening worden gebracht dat van een onbekend aantal edities geen enkel exemplaar bewaard is. Aan de hand van boekenlijsten kunnen deze hiaten verder worden ingevuld.

Tijdens de USTC Conference worden aan de hand van talrijke voorbeelden van uiteenlopende aard een herkomst de mogelijkheden en moeilijkheden van het gebruik van dergelijke bronnen bediscussieerd.

Details
Datum 
07-07-2011 - 09-07-2011
Praktisch
Locatie 

University of St Andrews - St Johns House

69 South Street - St Andrews KY16 9AL

Tijd 

7 juli - 9 juli 2011

Prijs 

Het inschrijvingsgeld bedraagt £ 110 voor postgraduate delegates en £ 230 voor andere deelnemers. In deze prijs zijn de maaltijden en 2 overnachtingen in een eenpersoonskamer inbegrepen.

Max. aantal deelnemers 

56

Inschrijven 

Inschrijven kan online via de webpagina van de conferentie

  • Agendabericht
  • |
  • 22-03-2011
  • |
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)