Expo 'Miniaturen van middeleeuwen tot renaissance'

Jean Fouquet, Le Passage du Rubicon, Département des Arts graphiques, Louvre

Tot en met 10 oktober kan u in het Louvre kennis maken met zeventig Italiaanse, Franse, Vlaamse en Duitse miniaturen uit historische, literaire of liturgische handschriften. Meesters als Lorenzo Monaco, Jean Fouquet, Guillaume Vrelant, Simon Bening en Giulio Clovio geven de toon aan.

Het gros van de collectie van het Louvre blijft, ondanks de miniaturen van de hand van befaamde boekverluchters, tot nu toe weinig bekend. De recente publicatie van de catalogue raisonné, een catalogus van de hele collectie miniaturen in het museum, biedt de gelegenheid om deze unieke schilderingen op papier te leren kennen. In tegenstelling tot de Bibliothèque nationale de France, waar handschriften in hun volledigheid worden bewaard, richt het Louvre zich tot het verzamelen van meesterlijk verluchte pagina's die doorheen de tijd uit verminkte werken werden verwijderd, en vandaag het karakter hebben gekregen van kleine, autonome schilderijen.

Meer informatie over deze tentoonstelling vindt u op de website van het Louvre.

07-07-2011 - 10-10-2011
  • 09-08-2011
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)