Nottebohmlezing 'Emmanuel Waegemans | Reis van Petersburg naar Moskou'

Tsarin Catharina 'de Grote'

In 1790 verscheen in Rusland het boek Reis van Petersburg naar Moskou waarin met scherp werd geschoten op de Russische keizerin Catherina II. Die verbande de criticaster naar Siberië. Het boek was tot in de 20e eeuw taboe en de auteur werd een martelaar van de revolutie.

Emmanuel Waegemans heeft zijn historische reis met Wim Coudenys overgedaan en gezocht naar sporen van de machtige keizerin en haar ongenadige criticus. Ze reconstrueren een tijdsgeest en leggen een verband met vandaag. Wat rest er nog van het ‘prachtige’ Rusland van Catherina ‘de Grote’ ?

Emmanuel Waegemans (1951) is hoogleraar Slavistiek aan de KU Leuven. Hij is auteur van verschillende boeken over Russische literatuur en geschiedenis en co-redacteur van het Tijdschrift voor Slavische Literatuur (Amsterdam) en Baltic Studies (Groningen).

Nottebohmlezingen 2012: Een jaar lang helden en heldinnen

Helden, de geschiedenis bulkt ervan. Tijdens de Nottebohmlezingen van 2012 worden daden, gedachten en petites histoires van grote helden en heldinnen uit de doeken gedaan.

In het oudste gedeelte van de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bevindt zich de Nottebohmzaal, een plek vol sfeer en een van België’s mooiste bibliotheekruimtes. Dankzij haar intieme en mysterieuze karakter is de zaal een ideaal decor voor de zondagse Nottebohmlezingen.

Programma voorjaar 2012

Wie? Wat? Wanneer?
Emmanuel Waegemans Reis van Petersburg naar Moskou 15 januari
Tom Verschaffel Beroemd en onbekend: het wisselvallige lot van Hendrik Conscience 19 februari
Jan De Volder De ware geest van Pater Damiaan 18 maart
Nicolaas Maeterlinck Wonen in dromen 16 april
Ron Dirven De kisten van Van Gogh 13 mei
15-01-2012

Tickets en info via

Info Cultuur
Grote Markt 13, 2000 Antwerpen

tel. 03 338 95 85
fax 03 338 95 97

www.infocultuur.be

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Antwerpen
Hendrik Conscienceplein 4
2000 Antwerpen

Van 11.00 tot 12.30 uur

5 euro

Na de lezing wordt u een drankje aangeboden.

• 06-01-2012
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)