Nottebohmlezing 'Tom Verschaffel | Beroemd en onbekend: het wisselvallige lot van Hendrik Conscience'

Hendrik Conscience en de Gulden Sporenslag

Hendrik Conscience is de meest beroemde Vlaamse schrijver van de negentiende eeuw. Gevierd in zijn tijd, maar ook omstreden. Gedreven en overtuigd, maar tegelijk ook opportunistisch, en vatbaar voor de roep van het succes en het geld. Een niet te stoppen verteller, schrijver van meer dan honderd boeken, maar tegelijk ook de auteur van slechts één werk: De Leeuw van Vlaanderen (1838). Een van de grootste helden van de Vlaamse Beweging, maar dan wel één waarmee niet graag wordt uitgepakt. Een icoon, dat voorwerp is van spot. Onbetwist, en tegelijk misprezen en miskend. Ongelezen en dus onbegrepen. Het verhaal van de broosheid van de roem.

Tom Verschaffel (1964) is hoogleraar geschiedenis aan de KU Leuven. Hij doet onderzoek op het vlak van de geschiedenis van de geschiedschrijving en de populaire historische cultuur van de achttiende en de negentiende eeuw, het cultureel nationalisme en de Belgische cultuurgeschiedenis van de negentiende eeuw.

Nottebohmlezingen 2012: Een jaar lang helden en heldinnen

Helden, de geschiedenis bulkt ervan. Tijdens de Nottebohmlezingen van 2012 worden daden, gedachten en petites histoires van grote helden en heldinnen uit de doeken gedaan.

In het oudste gedeelte van de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bevindt zich de Nottebohmzaal, een plek vol sfeer en een van België’s mooiste bibliotheekruimtes. Dankzij haar intieme en mysterieuze karakter is de zaal een ideaal decor voor de zondagse Nottebohmlezingen.

Programma voorjaar 2012

Wie? Wat? Wanneer?
Emmanuel Waegemans Reis van Petersburg naar Moskou 15 januari
Tom Verschaffel Beroemd en onbekend: het wisselvallige lot van Hendrik Conscience 19 februari
Jan De Volder De ware geest van Pater Damiaan 18 maart
Nicolaas Maeterlinck Wonen in dromen 16 april
Ron Dirven De kisten van Van Gogh 13 mei
19-02-2012

Tickets en info via

Info Cultuur
Grote Markt 13, 2000 Antwerpen

tel. 03 338 95 85
fax 03 338 95 97

www.infocultuur.be

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Antwerpen
Hendrik Conscienceplein 4
2000 Antwerpen

Van 11.00 tot 12.30 uur

5 euro

Na de lezing wordt u een drankje aangeboden.

• 02-02-2012
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)