Nottebohmlezing 'Nicolas Maeterlinck | Wonen in dromen'

Saint Wandrille

De Belgische Nobelprijswinnaar voor Literatuur Maurice Maeterlinck woonde zowel in Gent, Normandië als aan de Azurenkust. De auteur van L’oiseau bleu en Pelléas et Mélisande verbleef in kasteelhoeves, abdijen en exuberante villa’s. De sfeer van die residenties en van de bijhorende tuinen oefende een grote invloed uit op zijn belangrijkste literaire werken.

Achterneef fotograaf Nicolas Maeterlinck bezocht alle nog bestaande woonhuizen van de Nobelprijswinnaar, van Rijvissche in Zwijnaarde tot Orlamonde in Nice. Hij toont foto’s van zijn tocht ‘in de voetsporen van Maurice Maeterlinck’.

Nicolas Maeterlinck (1971) kreeg op zijn zesde verjaardag van zijn ouders zijn eerste fototoestel. Sindsdien tracht hij het licht te vangen in al haar magische verschijningen.  In 1992 behaalde hij bij de Middenjury te Brussel zijn diploma Fotografie. Sinds 1995 werkt hij als zelfstandig fotograaf voor kranten, tijdschriften en magazines. In 2009 bracht hij een boek uit over de inspiratietuinen en woonplaatsen van zijn grootoom Maurice Maeterlinck en vandaag werkt hij aan een nieuwe uitgave ervan. Hij is eveneens actief in het Maurice Maeterlinck Fonds.

Nottebohmlezingen 2012: Een jaar lang helden en heldinnen

Helden, de geschiedenis bulkt ervan. Tijdens de Nottebohmlezingen van 2012 worden daden, gedachten en petites histoires van grote helden en heldinnen uit de doeken gedaan.

In het oudste gedeelte van de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bevindt zich de Nottebohmzaal, een plek vol sfeer en een van België’s mooiste bibliotheekruimtes. Dankzij haar intieme en mysterieuze karakter is de zaal een ideaal decor voor de zondagse Nottebohmlezingen.

Programma voorjaar 2012

Wie? Wat? Wanneer?
Emmanuel Waegemans Reis van Petersburg naar Moskou 15 januari
Tom Verschaffel Beroemd en onbekend: het wisselvallige lot van Hendrik Conscience 19 februari
Jan De Volder De ware geest van Pater Damiaan 18 maart
Nicolaas Maeterlinck Wonen in dromen 16 april
Ron Dirven De kisten van Van Gogh 13 mei
15-04-2012

Tickets en info via

Info Cultuur
Grote Markt 13, 2000 Antwerpen

tel. 03 338 95 85
fax 03 338 95 97

www.infocultuur.be

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Antwerpen
Hendrik Conscienceplein 4
2000 Antwerpen

Van 11.00 tot 12.30 uur

5 euro

Na de lezing wordt u een drankje aangeboden.

• 01-04-2012
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)