Nottebohmlezing 'Ron Dirven | De kisten van Van Gogh'

Vincent Van Gogh | Populierenlaan in de herfst

Aan het begin van de 20e eeuw raakte het grootste deel van Van Goghs Nederlandse oeuvre zoek. Bij een verhuizing werd het door Vincents moeder in Breda achtergelaten en jaren later voor een paar centen op straat verkocht. Een deel is teruggevonden en erkend als werk van Vincent van Gogh. Veel verdween. Dat leidde tot mythevorming en alsmaar nieuwe ontdekkingen van ‘verloren’ werken. De geschiedenis van de kisten van Van Gogh is een spannend verhaal dat nog steeds menig hart sneller doet kloppen.

Ron Dirven (Etten-Leur, 1962) studeerde journalistiek te Utrecht, kunstgeschiedenis aan de KU Nijmegen en schilderkunst op de Bredase kunstacademie Sint Joost. Hij is directeur-conservator van het Vincent van GoghHuis te Zundert, lid van de werkgroep Biografie Van Gogh Brabant en auteur van o.a. Vincent van Gogh: Verloren Vondsten, Schilders van Dongen en De Zaaier, Vincent van Gogh in Etten.

Nottebohmlezingen 2012: Een jaar lang helden en heldinnen

Helden, de geschiedenis bulkt ervan. Tijdens de Nottebohmlezingen van 2012 worden daden, gedachten en petites histoires van grote helden en heldinnen uit de doeken gedaan.

In het oudste gedeelte van de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bevindt zich de Nottebohmzaal, een plek vol sfeer en een van België’s mooiste bibliotheekruimtes. Dankzij haar intieme en mysterieuze karakter is de zaal een ideaal decor voor de zondagse Nottebohmlezingen.

Programma voorjaar 2012

Wie? Wat? Wanneer?
Emmanuel Waegemans Reis van Petersburg naar Moskou 15 januari
Tom Verschaffel Beroemd en onbekend: het wisselvallige lot van Hendrik Conscience 19 februari
Jan De Volder De ware geest van Pater Damiaan 18 maart
Nicolaas Maeterlinck Wonen in dromen 16 april
Ron Dirven De kisten van Van Gogh 13 mei
13-05-2012

Tickets en info via

Info Cultuur
Grote Markt 13, 2000 Antwerpen

tel. 03 338 95 85
fax 03 338 95 97

www.infocultuur.be

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Antwerpen
Hendrik Conscienceplein 4
2000 Antwerpen

Van 11.00 tot 12.30 uur

5 euro

Na de lezing wordt u een drankje aangeboden.

• 26-04-2012
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)