Tentoonstelling 'Communistische affiches in België'

Affiche tentoonstelling 'Communistische affiches in België'

In het Musée des Beaux-Arts in Luik loopt nog tot 6 januari een tentoonstelling met communistische affiches. De tentoonstelling toont zowel affiches van de KPB (Kommunistische Partij van België) als van AMADA/PVDA (Alle Macht aan de Arbeiders/Partij van de Arbeid) en de trotskistische RAL/SAP (Revolutionaire Arbeidersliga/Socialistische Arbeiderspartij). Ze is opgebouwd rond de thema’s die de communisten het meest beroerden: de grote stakingen, de economische crisis, het fascisme, de vrede, de internationale solidariteit, de vrouwenemancipatie, het Europa van het kapitaal, tot en met de communautaire problematiek.

De tentoonstelling liep reeds aan de campus Solbosch van de ULB, maar in Luik is er een uitgebreidere versie te zien. De affiches krijgen meer ruimte dan in Brussel, in sommige combinaties illustreren ze treffend de geest van de tijd. Naar financiële middelen waren de communisten altijd beperkt, ze konden echter wel rekenen op de sympathie en de steun van getalenteerde grafici en kunstenaars. Er zijn pareltjes te bewonderen van onder meer Willy Wolsztajn, Wilchar en Roger Somville. Van Roger Somville is bovendien een indrukwekkend doek te zien dat hij maakte met Forces Murales (een collectief bestaande uit Somville, Dubrunfaut en Deltour) ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de KPB.

Alle teksten zijn in het Frans en in het Nederlands. Bij de tentoonstelling hoort een kleine, verzorgde catalogus, weliswaar alleen in het Frans. De tentoonstelling werd samengesteld door het CarCob, het Centre d’Histoire et de Sociologie des Gauches van de ULB, het IHOES en het Mundaneum. Amsab-ISG leverde een aanzienlijke bijdrage met affiches uit de eigen collectie.

Details
Datum 
25-10-2013 - 06-01-2014
Praktisch
Locatie 

Musée des Baux-Arts de Liège
Feronstrée 86
4000 Luik

  • Agendabericht
  • |
  • 11-12-2013
  • |
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)