Tentoonstelling 'Leestekenen' in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Alfabet door Joke van Leeuwen voor de tentoonstelling 'Leestekenen'

Van 16 november tot 22 december 2013 toont Joke van Leeuwen met de tentoonstelling Leestekenen het hechte samengaan van beeld en tekst in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Toen Joke van Leeuwen in 2010 de Gouden Ganzenveer ontving, behelsde die prijs ook een uitnodiging om curator te zijn van een tentoonstelling in het Haagse Museum Meermanno. Ze wilde een invalshoek vinden die zowel volwassenen als kinderen kan aanspreken. Dat werd Leestekenen, een tentoonstelling over het hechte samengaan van beeld en tekst. Ze focuste op de collectie van het museum, en gaf vooral aandacht aan boeken over het alfabet en werken met prachtige initialen.

Het idee rijpte om deze tentoonstelling ook in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in te richten, uitgaand van de eigen collectie van de verzamelbibliotheek. De expo is een verzameling geworden van vele voorbeelden van ABC-boeken en gerelateerde werken voornamelijk afkomstig uit de eigen collectie. Daarnaast kunnen bezoekers boeken bewonderen van eeuwen geleden, die de samenhang van beeld en tekst op een prachtige manier evoceren.  Er hangen een aantal originele kunstwerken die met het alfabet te maken hebben, onder meer van Wim Hofman.

Speciaal voor de tentoonstelling maakte Joke van Leeuwen een beeld-ABC, een mengeling van tekeningen en collages van oude gravures. Het werk zal in de Erfgoedbibliotheek als affiche verkrijgbaar zijn. Verder toont van Leeuwen ook het resultaat van haar project waarbij ze een jaar lang met een fototoestel op zoek ging naar vormen die onbedoeld op een letter leken, zoals twee rietstengels die door hun weerspiegeling een hoofdletter K vormden of twee Antwerpse hijskranen die samen een letter F werden. Bezoekers worden uitgenodigd om zich via de sociale media te laten inspireren en zelf hun onbedoelde letters te fotograferen.

Leestekenen is geen statische tentoonstelling: scenograaf en ontwerper Bob Takes maakt ruim gebruik van beeldschermen om de bezoeker te vertellen over de tentoonstelling, en voor een installatie met een keur van alfabetopzeggers, ieder in zijn of haar eigen taal of dialect.

Leestekenen is een tentoonstelling voor alle leeftijden, van indrukwekkend tot lichtvoetig, van verrassend tot herkenbaar, kortom van A tot Z.

Vorige week nog won Joke van Leeuwen de AKO Literatuurprijs, een van de belangrijkste Nederlandstalige literaire prijzen.

16-11-2013 - 22-12-2013

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Nottebohmzaal
Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen

Van 13 tot 17 uur