Tentoonstelling 'Verre vrienden. Brieven van buitenlandse schrijvers'

Correspondentie tussen Anaïs Nin en Hugo Raes - copyright: Letterenhuis

Het Letterenhuis opent op 12 april de tentoonstelling Verre vrienden, met brieven en documenten van buitenlandse schrijvers. Al meer dan tien jaar vertelt Zuurvrij, het berichtenblad van het Letterenhuis, de verhalen achter deze relatieve buitenbeentjes. Ze betreffen literatuur, kunst en uiteraard de vriendschappen of  andere relaties waar ze een uiting van zijn.

Verre vrienden uit vele windstreken kwamen al aan bod. Van Amerika tot Rusland en van Zuid-Afrika tot Scandinavië. Uit het fin de siècle tot diep in de 20ste eeuw: van Joseph Brodsky en Frédéric Mistral tot Joseph Roth en Rainer Maria Rilke, van Léo Ferré en Rudyard Kipling tot Lawrence Alma-Tadema en Edvard Grieg.

Naast de verhalen zijn er de prachtige epistels zelf. Op futuristisch voorbedrukt papier uit Italië (Filippo Tomasso Marinetti aan Prosper de Troyer), op ingekleurde ansichtkaartjes uit Rusland (Jacob Israël de Haan aan Georges Eekhoud), op flinterdun luchtpostpapier uit Amerika (Anaïs Nin aan Hugo Raes) en uit Zuid-Afrika (Elisabeth Eybers aan Jan van Nijlen).

Ook zijn er unieke documenten van ‘friends abroad’ die de archieven per post binnendwarrelden. Zoals de enige bewaard gebleven pagina’s van de beroemde roman The Jungle van Upton Sinclair, de mooie Gaberbochhus Press-boekjes met opdracht van Stefan Themerson of de foto’s van de Franse schrijver, journalist, ballonvaarder en fotograaf Nadar.

Verre vrienden biedt een onverwachte invalshoek op de collectie van het Letterenhuis, en laat een bijzondere en internationale kant zien van de Vlaamse literatuur.

12-04-2014 - 29-06-2014

Letterenhuis
Minderbroedersstraat 22
2000 Antwerpen