Colloquium: Uit vrije wil

Colloquium: Uit vrije wil - Fonds voor Cultuurmanagement

Op dinsdag 16 mei organiseert het Fonds voor Cultuurmanagement van de Universiteit Antwerpen het Colloquium 'Uit vrije wil, over het duurzaam managen van vrijwilligers in de cultuursector'. Het Colloquium bundelt best practices en reflecteert over de toekomstige uitdagingen voor het duurzaam vrijwilligersbeleid in de culturele sector.

75% van de medewerkers in Vlaamse culturele organisaties en kunstinstellingen dragen het statuut ‘vrijwilliger’ of ‘stagiair’. In Nederland zijn het aantal vrijwilligers in de musea sinds 2009 gestegen met 80%. Mede omwille van besparingen, voeren onbetaalde medewerkers steeds vaker kerntaken uit in de kunst- en cultuursector.

In welke mate zijn deze  vrijwilligers heilzaam voor de kunst- en cultuursector? En hoe creëer je als cultuurmanager een gezonde balans tussen professionele kunstuitoefening en een duurzaam vrijwilligersbeleid?

VOORMIDDAG

9u30 Onthaal
10u00 Verwelkoming door Prof. dr. Rudy Martens, decaan Toegepaste Economische Wetenschappen.
Opening door Prof. dr. Annick Schramme, Fonds voor Cultuurmanagement
10u10 Evert Verhulp, Prof. dr. Arbeidsrecht Universiteit Amsterdam: Arbeidsverkenning van de culturele sector en de positie van de vrijwilligers.
10u40 Lynn Blackadder, Cultural Volunteering Consultant and City University London: ‘Cultural volunteering in the UK: what have we learned and what’s next?'
11u10 Peggy De Prins, academic director Master HRM Antwerp Management School: ‘Duurzaam HR in de cultuursector’
11u50 Dirk Verbist, directeur FOV | Federatie sociaal-cultureel werk: "Vrijwilligers rooien: een schat aan pleisters op een houten been?"
12u20 Conclusies en vragen olv Bruno Verbergt, (docent Algemeen en Strategisch Management MCM)
12u50 Lunch

NAMIDDAG: CASES EN DEBAT

14u00 Tonnie van de Rijdt - van de Ven - landelijk voorzitter AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie
14u15 Rien Haest - coördinator vrijwilligers Herita
14u30 Dirk Terryn – Directeur Canon Cultuurcel en initiatiefnemer en coordinator Het Lezerscollectief
14u45 Paul Schyvens – algemeen coördinator De Roma
15u00 Jeroen Vereecke (o.v.) – Festival coördinator
15u15 Bieke Suyckerbuyck – coördinator Dinamo en Staf pelckmans, - directeur de Warande
15u30 Paneldebat o.l.v. Bruno Verbergt
16u30 Uitreiking scriptieprijs Cultuurmanagement door Prof. dr. Herman Van Goethem, rector Universiteit Antwerpen
16u40 Slottoespraak Vlaams minister Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz
17u00 Slotwoord en uitnodiging receptie door Prof. dr. Annick Schramme
16-05-2017
Locatie

Universiteit Antwerpen, Stadscampus, Klooster van de Grauwzusters, Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen

9u30 - 17u

Inschrijven

De inschrijving is gratis, maar gelieve u wel aan te melden via de website van Universiteit Antwerpen.

• 25-04-2017
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)