Tentoonstelling: in de ban van de tijd

Oude man in de ban van zijn horloge

Als je je afvraagt hoe, van de middeleeuwen tot in de negentiende eeuw, tijd gemeten en verbeeld werd in Europa. Of je wilt weten hoe Venus in 1761 en 69 hielp om kosmische afstanden te bepalen en ook  dat  je door het planten van een vlag en drie kanonschoten land kon veroveren,  dan moet je IN DE BAN VAN DE TIJD lezen van Maarten van Dyck. Hij schreef het boek als curator van de tentoonstelling die nog loopt tot 25 maart in de Gentse Sint Pietersabdij.

Kies deze versie  voor een nieuwe leeservaring die enkel online kan. De  Itunes-versie kan je downloaden en offline lezen en lukt noch het één, noch het ander, dan is er nog altijd de oude vertrouwde pdf. Liever een Engelse versie? Of een Franse? Ook dat kan.

In de ban van de tijd gaat over een van de meest fascinerende fenomenen aller tijden: de Tijd. Niets is meer vertrouwd en tegelijk zo ongrijpbaar. Met tot de verbeelding sprekende objecten en geschriften die al sinds eeuwen dit mysterie proberen te ontrafelen, brengt deze tentoonstelling een ode aan al die wetenschappers, instrumentenbouwers, ingenieurs en avonturiers die eeuwenlang gezocht hebben naar een antwoord op die ene wetenschappelijke vraag: ‘Hoe laat is het?’

Samen met Sven Speybrouck, de man van o.a. Interne Keuken op Radio 1 en Publiek Geheim op Canvas, en filosoof en wetenschapshistoricus Maarten Van Dyck, tevens curator van de tentoonstelling, gaat de bezoeker, gewapend met een audiogids, op ontdekkingsreis. Sven vraagt Maarten de oren van het lijf, nieuwsgierig naar de petites histoires achter dit hersenbrekende topic.

De tentoonstellingsmakers vertellen dit verhaal niet alleen door middel van prachtige, zeldzame objecten van bruikleengevers uit binnen- en buitenland. Ze hadden ook een immense schatkamer ter hunner beschikking: een toren vol historische boeken die slechts een paar honderd meter verwijderd ligt van de Sint-Pietersabdij. Op hun manier tonen ook die boeken de tijd. Ze hebben elk een heel parcours afgelegd, sommige behoorden oorspronkelijk zelfs tot de collectie van de Sint-Pietersabdij, voor ze in de negentiende eeuw in de bibliotheek van de dan net opgerichte universiteit terechtkwamen. Ze werden honderden jaren geleden geschreven, gedrukt, en gelezen, en dragen vaak heel directe sporen van het verloop van de tijd. Door hun blijvende aanwezigheid laten ze het verleden nog steeds een deel van het heden zijn.

Details
Datum 
06-10-2017 - 27-03-2018
Praktisch

Klik hier voor meer informatie.

Locatie 

Sint-Pietersabdij Gent

Tijd 

10-18 uur

  • Agendabericht
  • |
  • 18-10-2017
  • |
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)