Tentoonstelling: Metamorfose. Typografische evolutie van het handgedrukte boek in de Zuidelijke Nederlanden, 1473-1541

Hoe heeft de vormgeving van boeken zich ontwikkeld sinds de introductie van het drukken met losse loden letters in Aalst in 1473 tot 1541? Hoe beslisten Dirk Martens en Joannes van Westfalen in 1473 hoe ze hun eerste boek zouden gaan vormgeven? Hoe komt het dat boeken er na enkele generaties uiteindelijk volstrekt anders uitzien? Op welke manier is het luxe-boek voor een kapitaalkrachtige elite rond 1480 veranderd in een handzaam en toegankelijk product voor een brede waaier van doelgroepen in de jaren 1530?

Deze vragen vormen het uitgangspunt van de eerste tentoonstelling aller tijden die uitsluitend aan de ontwikkeling van de typografie in de Zuidelijke Nederlanden is gewijd. Aan de hand van 46 boeken uit de vroegste periode van de drukpers wordt de delicate metamorfose van de vormgeving thematisch geschetst. Daarbij worden overeenkomsten en verschillen met handschriften belicht en wordt de overgang behandeld van de gotische naar de romeinse lettertypen. Aan de ontwikkeling van de titelpagina, die in het begin nog niet bestond, zijn drie vitrines gewijd. Ook komt het verrassende en vindingrijke spel met de typografie aan bod.

Behalve het oudste gedrukte boek van Belgische bodem schitteren er nog zeventien andere vijftiende-eeuwse drukken in de toonkasten. Ze liggen te pronken naast twee dozijn pareltjes van ontluikende renaissance-typografie uit de zestiende eeuw. Het grootste gedeelte van deze prachtwerken wordt voor het eerst aan het publiek gepresenteerd. Op het oudste boek na komen alle boeken uit privéverzamelingen van Vlaamse bibliofielen. Van sommige van deze uiterst zeldzame edities zijn geen andere exemplaren op Belgische bodem bekend. Andere exemplaren zijn dan weer uniek door hun frisheid en de prachtige tinten waarmee ze in de vijftiende en vroege zestiende eeuw met de hand werden ingekleurd.

Dit is een inspirerende tentoonstelling die uitnodigt om te genieten van de wonderlijke kunsten van de allervroegste book designers van bij ons.

Details
Datum 
13-11-2017 - 29-11-2017
Praktisch
Locatie 

Stadscampus van de Universiteit Antwerpen, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Tijd 

Maandag tot donderdag: 8u30-21u00
Vrijdag: 8u30-19u00
Zaterdag: 10u00-17u00

Prijs 

Vrije toegang.

  • Agendabericht
  • |
  • 09-11-2017
  • |
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)