Gedurfd experiment en grandioze mislukking: de eerste jaren van de boekdrukkunst in Brugge

Gedurfd experiment en grandioze mislukking

Brugge was in de late middeleeuwen een belangrijk centrum van boekproductie: eenvoudige boekjes en de fraaiste verluchte handschriften kwamen uit de werkplaatsen. Toen ook het gedrukte boek een rol ging spelen, was Brugge het toneel van experiment. Jan Brito, William Caxton en Colard Mansion zijn de hoofdrolspelers, maar culturele sleutelfiguren als Anthonis de Roovere, stadbestuurders en de hoge adel (o.a. Margareta van York), zijn medespelers in een spannende episode van de boekgeschiedenis. Brugge was even de hoofdstad van de Europese drukpers, maar raakte als drukkersstad snel weer in verval. Verkeerde inschattingen én de politieke ontwikkelingen na de dood van Karel de Stoute waren daaraan debet.

Aanvullende informatie 

Lezing door Johan Oosterman, Radboud Universiteit Nijmegen

Details
Datum 
03-06-2018
Praktisch
Locatie 

Vriendenzaal Groeningemuseum (Dijver 12)

Tijd 

10.30 uur

Prijs 

€ 5 / gratis (Vrienden Biekorfbibliotheek en Vrienden Musea Brugge)

  • Agendabericht
  • |
  • 26-02-2018
  • |
  • Dieter Tanghe (Openbare Bibliotheek Brugge)