Lezing: 'Inspirerend, innovatief en invloedrijk'

afbeelding van Jezus uit Meditacien vanden soeten leuen

Anna Dlabačová (Universiteit Leiden) zal tijdens de laatste voorjaarslezing van 2018 spreken over haar onderzoek naar het geïllustreerde religieuze boek uit het fonds van Gerard Leeu. Gerard Leeu († 1492) was een van de meest innovatieve vijftiende-eeuwse drukkers van de Lage Landen. Religieuze teksten in het Nederlands speelden vanaf het begin (1477) een belangrijke rol in zijn bedrijf. Bovendien maakte Leeu al snel gebruik van houtsneden. Zijn boeken zijn vaak rijkelijk geïllustreerd, en met ruim 900 houtsneden was  Leeu de trendsetter op dit gebied. Anna Dlabačová werkt aan een monografie over de religieuze edities in Leeus fonds en hun rol in de laatmiddeleeuwse spiritualiteit van de Nederlanden.

Details
Datum 
22-06-2018
  • Agendabericht
  • |
  • 12-06-2018
  • |
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)