Erfgoeddag 2017 | Zorg

Campagnebeeld Erfgoeddag

Op zondag 23 april 2017 is het alweer Erfgoeddag, dit jaar staat het thema Zorg centraal. De cultureel-erfgoedsector (musea, archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, vrijwilligersorganisaties) bundelt de krachten met de brede zorgsector (OCMW’s, zieken-, rust- en verzorgingstehuizen, opvanghuizen, enz.). Een hele dag lang kan je in heel Vlaanderen en Brussel terecht voor een fantastisch en veelzijdig erfgoedaanbod.

Zorg vroeger en nu? En wat met de zorg voor ons cultureel erfgoed? En hoe kan erfgoed bijdragen tot het welzijn van mensen? Ontdek het allemaal tijdens Erfgoeddag!

Bekijk zeker ook eens het promotiefilmpje voor Erfgoeddag 2017.

 

Activiteiten van onze partners

De Universiteitsbibliotheek Leuven zet zijn deuren open voor bezoekers, ook de Grote Leeszaal en bibliotheektoren zullen uitzonderlijk gratis te bezoeken zijn. Daarnaast organiseren ze de dubbeltentoonstelling: "Zorg in het kwadraat: zorg voor bibliotheekerfgoed en bibliotheekerfgoed als voorbeeld van zorg".

Ontdek hoe ze in de Openbare Bibliotheek Brugge voor hun erfgoed zorgen. In de tentoonstelling "Voor en na" laten ze zien hoe restauratoren te werk gaan met erfgoedstukken of volg de demonstratie waarbij boekrestaurateurs aan het woord komen. Ook de zorg in Brugge komt aan bod. Zo is het Brugse Fotonkoor (mensen met dementie en hun mantelzorgers) te gast in de bibliotheek en kan u een lezing volgen over "Zorgzaam Brugge - 850 jaar zorg in Brugge". Voor kinderen bieden ze een workshop over de Erfgoedkoffer waarin je kennis maakt met de kostbare erfgoedcollecties en mag schrijven met een zwanenveer.

Bij de Universiteitsbibliotheek Antwerpen  kan je terecht voor een rondleiding achter de schermen, waarbij je een unieke inkijk krijgt in het dubbele perspectief van erfgoedzorg en zorgerfgoed. Zo werpen de collecties een interessant licht op het erfgoed van de zorgsector, maar zet de erfgoedbibliotheek zich ook in voor kwaliteitsvolle erfgoedzorg.

De Provinciale Bibliotheek Limburg biedt bezoekers de unieke kans om tijdens een rondleiding achter de schermen twee van hun topstukken te bewonderen. Daarnaast is een lezing te volgen van Ruth Soenen over "Hoe mensen ergens samen zijn: de verkaveling". Of je volgt een van de tentoonstellingen die ze aanbieden: "Gebouwtekend. Zorg voor de collectie Bouwtekeningen" met ook plannen van gebouwen oorspronkelijk bedoeld als zorginstelling en "Boeken met een hoek af" een fototentoonstelling die het lijden van boeken in beeld brengt.

Wat is Erfgoeddag?

Erfgoeddag is een initiatief van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. In 2017 vindt alweer de 17e editie plaats. Het evenement streeft ernaar dat iedereen op een eigentijdse, kwalitatieve en zinvolle manier omgaat met het cultureel erfgoed in zijn dagelijkse omgeving. Erfgoed mag worden ontdekt als iets waardevols, dat dicht bij ieder van ons staat. Dat gebeurt aan de hand van een waaier van activiteiten, waaronder klassiekers als tentoonstellingen en rondleidingen, maar ook lezingen, workshops, wandelingen en film- en theatervoorstellingen. Het evenement slaagt er elk jaar in om vele cultuurliefhebbers te mobiliseren.

Door de gratis ErfgoedApp te downloaden kan je op een zeer eenvoudige manier het Erfgoeddagprogramma raadplegen. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om je eigen programma op maat samen te stellen uit de vele aangeboden activiteiten.

Details
Date 
23-04-2017
Practical

Het volledige programma van alle deelnemende Vlaamse en Brusselse instellingen, vindt u terug op de website van Erfgoeddag.

Location 

Op diverse locaties in Vlaanderen en Brussel.

Time 

Tussen 10u en 18u

Price 

De activiteiten op Erfgoeddag worden gratis aangeboden.

  • Agendabericht
  • |
  • 23-03-2017
  • |
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)