Nieuws

Een nieuw jaar, een nieuwe naam, een nieuwe plek

Logo Vlaamse Erfgoedbibliotheek
15-01-2019

2018 was het tiende levensjaar van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en het einde van haar tweede beleidsperiode. In 2019 beginnen we met veel enthousiasme aan een nieuw vijfjarenplan.

Nieuwe plannen

We gaan voor ambitieuze projecten zoals een nieuwe databank voor middeleeuwse handschriften, de lancering van een methodiek voor het waarderen van bibliothecair erfgoed, een verbeterde Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken en een digitaliseringsproject voor kranten.

lees verder

Oproep: dien uw voorstel in voor de IIIF-conferentie en iPRES

Enkele personen zitten aan een tafel, iemand werkt op een laptop.
07-02-2019

U kan vanaf nu voorstellen indienen voor twee conferenties rond digitalisering.

2019 IIIF Annual Conference

IIIF (International Image Interoperability Framework) heeft als doel om digitaal beeldmateriaal, dat nu vaak is opgeslagen in vele aparte databases, beter en breder toegankelijk te maken door middel van technologie. De jaarlijkse conferentie wordt dit jaar van 24 tot en met 28 juni gehost door de universiteit van het Duitse Göttingen.

lees verder

Amsab-ISG zoekt een bibliotheekmedewerker

Het gebouw van Amsab-ISG.
07-02-2019

Amsab-ISG is op zoek naar één bibliotheekmedewerker (voltijds) voor de periode van één jaar.

Als collectiemedewerker-bibliotheekmedewerker zal je opdracht erin bestaan de bibliotheekmaterialen uit enkele bulkcollecties te helpen selecteren, verpakken en beschrijven. Dit zal in teamverband gebeuren, onder nauwe begeleiding van een verantwoordelijke en met regelmatig teamoverleg.

lees verder

Call for papers voor het tiende colloquium voor conservators-restaurateurs

Twee mannen restaureren een muur
06-02-2019

Op 21 en 22 november 2019 organiseert de Beroepsvereniging voor Conservators-Restaurateurs van Kunstvoorwerpen (BRK-APROA) haar tiende colloquium. De deadline voor het inzenden van bijdragen is 11 februari 2019.

lees verder

Maurits Sabbebibliotheek zoekt een adviseur informatie- en dienstverlening

Boeken en een schilderij in de Maurits Sabbebibliotheek
31-01-2019

De Maurits Sabbebibliotheek, de onderzoeksbibliotheek van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen aan de KU Leuven, zoekt een nieuwe medewerker.

Als adviseur informatie- en dienstverlening ben je lid van het bibliotheekteam van de Maurits Sabbebibliotheek. Je wordt hoofdzakelijk ingeschakeld in de baliewerking en dienstverlening. Daarnaast zal je taken opnemen voor acquisitie, in het bijzonder de tijdschriften en digitale bronnen.

lees verder

10 jaar Vlaamse Erfgoedbibliotheek: een nieuw hoofdstuk voor erfgoedbibliotheken

De cover van De Boekenwereld
31-01-2019

2018 was het tiende levensjaar van de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheek en het einde van haar tweede beleidsperiode. In het oktobernummer van De Boekenwereld blikten bestuursleden, partners, bibliotheekmedewerkers en personeel in verschillende artikelen terug op enkele van onze sterkste realisaties. De komende 12 maanden lichten we er elke maand één thema uit.

lees verder

Bibliotheek DIVA in een nieuw (Scandinavisch) kleedje

Twee vrouwen lezen een boek in de bibliotheek van DIVA
30-01-2019

De volledige bibliotheekcollectie van DIVA is opnieuw voor het publiek toegankelijk. In een smaakvol ingerichte leeszaal ontdekt de bezoeker gespecialiseerde magazines, kostbare werken en naslagwerken uit de onderzoeksbibliotheek. Voor de inrichting van het interieur sloot DIVA een sponsorovereenkomst af met de Scandinavisch geïnspireerde conceptstore MOOSE in the CITY. 

DIVA’s bibliotheekcollectie telt ongeveer 23.000 publicaties en is één van de belangrijkste gespecialiseerde collecties in België met uniek documentair materiaal.

lees verder

Online expo over de wooncultuur van de Arenbergs

Portret van de familie Arenberg
30-01-2019

Leen Renckens, medewerker van de KU Leuven Bibliotheken, ontwikkelde de virtuele tentoonstelling 'Adellijk wonen' over de geschiedenis van het Arenbergkasteel.

Deze onlinetentoonstelling, die deel uitmaakt van het Arenberg Festival, vertelt over de geschiedenis van het kasteel van Arenberg, het netwerk van de kasteelheren en de adellijke wooncultuur in de Lage Landen van de zestiende tot negentiende eeuw.

lees verder