Nieuws

Abraham 2020: Krantencatalogus in een nieuwe jas

Startscherm van de Abraham-catalogus
02-04-2019

Sinds vandaag heeft Abraham. Catalogus van Belgische kranten (krantencatalogus.be) een nieuwe interface. Deze upgrade is de eerste realisatie van het project Abraham 2020. lees verder

Gezocht: een daadkrachtige projectleider (m/v/x) die de Vlaamse collecties historische kranten en handschriften op de kaart zet

Jonge onderzoekers bekijken een historische krant
27-03-2019

De projecten

Als projectleider ben je verantwoordelijk voor twee nieuwe initiatieven die topcollecties van Vlaamse erfgoedbibliotheken willen ontsluiten. Eerst start je Medieval Manuscripts in Flemish Collections (MMFC) op. Middeleeuwse handschriften zijn pronkstukken in onze erfgoedbibliotheken maar ze zijn niet allemaal ontsloten. Naar analogie met initiatieven in onze buurlanden maken we een gestandaardiseerd beschrijvingsmodel en een nieuwe onlinedatabank. lees verder

Gezocht: een klantgerichte en initiatiefrijke beleidsmedewerker (m/v/x) die erfgoedbibliotheken inspireert en faciliteert in de ontwikkeling van hun eigen collectiebeleid

Zicht op kast met boeken
27-03-2019

Het werkingsdomein

In de komende beleidsperiode (2019-2023) wil de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken meer erfgoedbibliotheken ondersteunen in de ontwikkeling van hun collectiebeleid. Daarom zijn we voor onze vaste ploeg nog op zoek naar een nieuwe collega: iemand die de brug weet te slaan tussen het beleid en de werkvloer. Onderzoek toont immers aan dat er nood is aan een meer strategische omgang met collecties.

lees verder

Erfgoedbibliotheken in de kijker op Erfgoeddag 2019

Campagnebeeld Erfgoeddag 2019
19-04-2019

Hoe maakt u het? De 19de editie van Erfgoeddag richt op zondag 28 april 2019 de schijnwerpers volop op vakmanschap, ambachtelijkheid en vakmensen. Bent u benieuwd naar hoe boeken vroeger gedrukt werden? Of bent u gefascineerd door het vakmanschap waarmee middeleeuwse handschriften tot stand kwamen? Wilt u zelf eens aan de slag gaan met kalligrafie, drukkunst, boekbinden of papierscheppen? Erfgoedbibliotheken schotelen u op Erfgoeddag diverse activiteiten voor. Maak hier kennis met een greep uit dit aanbod.

 

lees verder

Even voorstellen: onze nieuwe medewerker

Jana Hendrickx
16-04-2019

Begin maart ging Jana Hendrickx in het kader van een BIS-baan aan de slag als de nieuwe assistente bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Ze deelt nu graag haar ervaringen tijdens de eerste maand in onze netwerkorganisatie.

lees verder

Voor de prijs van twee huizen (10 jaar Vlaamse Erfgoedbibliotheek)

Manuscript met een scribent in actie
15-04-2019

Eind 2018 verscheen een speciaal nummer van De Boekenwereld waarin we terugblikken op 10 jaar Vlaamse Erfgoedbibliotheek. In 2019 lichten we telkens één artikel uit. Deze maand vertellen Tjamke Snijders (KU Leuven Bibliotheken), Evelien Hauwaerts (Openbare Bibliotheek Brugge) en Susanna De Schepper (Vlaamse Erfgoedbibliotheken) meer over de zeer rijke handschriftentraditie in Vlaanderen.

lees verder

Vacature: expert digitale collecties Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Zicht op de Nottebohmzaal
11-04-2019

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is op zoek naar een expert om de digitale collecties van de bibliotheek te beheren en online toegankelijk te maken. Heb jij een hart voor erfgoed en digitalisering, volg je IT-ontwikkelingen op de voet, en heb je een scherpe analytische blik?

lees verder

Vacature: conservator moderne drukken Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Man in leeszaal
10-04-2019

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is op zoek naar een leidinggevende conservator met een grondige kennis van de Nederlandse letterkunde voor de collectie moderne en bibliofiele drukken van na 1830. Je bent als leidinggevende verantwoordelijk voor het collectie- en aanwinstenbeleid en voor de valorisatie van de collecties moderne drukken.

lees verder