Europeana 14-18: De Eerste Wereldoorlog gedigitaliseerd

Logo Europeana 14-18

Met de aanslag op 28 juni 1914 in Sarajevo nam 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog haar aanvang.  Naar aanleiding van deze herdenking en op initiatief van de Staatsbibliothek zu Berlin lanceren tien nationale bibliotheken een ambitieus project: Europeana 1914-1918. De bedoeling is het digitaliseren en toegankelijk maken in Europeana van zo’n 400.000 documenten uit de verzamelingen van de deelnemende bibliotheken die verband houden met de Eerste Wereldoorlog.

Een grootschalig project

Tien nationale bibliotheken uit acht Europese landen vormen sinds 1 mei 2011 het consortium, voor een periode van drie jaar: de Staatsbibliothek zu Berlin, de Bibliothèque nationale de France, de Bibliothèque nationale et universitaire in Straatsburg, de centrale nationale bibliotheken van Rome en Firenze, de Koninklijke Bibliotheek van België, de British Library, de Koninklijke Bibliotheek van Denemarken, de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk en de Nationale Bibliotheek van Servië alsook twee technische partners die verbonden zijn aan de prestigieuze ‘Humboldt-Universität zu Berlin’ en het Italiaanse ministerie voor Cultuur. Aan het project hangt een prijskaartje van circa 5,4 miljoen, waarvan de Europese Commissie de helft voor haar rekening neemt.

Variatie troef

Het samen te stellen corpus zal een selectie van zeldzame en unieke stukken bevatten, naast een greep uit speciale verzamelingen (foto’s, kaarten, muziekdocumenten, munten…) en documenten van uiteenlopende aard. Niet enkel de militaire en politieke geschiedenis, maar ook het dagelijks leven, de sociale en culturele geschiedenis en de artistieke en literaire productie tijdens de betrokken periode (fictiewerken, populaire literatuur, kinderboeken enzovoort), vormen het kader van de selectie.

De KBR selecteert

De Koninklijke Bibliotheek van België krijgt de verantwoordelijkheid voor het definiëren van de selectiecriteria toebedeeld. Daarnaast zal ze instaan voor een evenwichtige selectie van de documenten van de respectievelijke bibliotheken. De internationaal erkende expertise met betrekking tot de periode ’14-18’ van prof. Patrick Lefèvre (Université libre de Bruxelles), voormalig hoofdconservator van het Koninklijk Legermuseum en huidig algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek van België, en prof. Luc De Vos (Katholieke Universiteit Leuven), directeur van de leerstoel geschiedenis aan de Koninklijke Militaire School, voorzitter van de Internationale Commissie voor Militaire Geschiedenis en voorzitter van de wetenschappelijke raad van de Koninklijke Bibliotheek van België, ligt aan de basis van deze toekenning.

Voor haar eigen selectie in het kader van Europeana 14-18 plant de KBR de digitalisering van zo’n tienduizend documenten.

• 09-06-2011
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)