Campagnebeeld Erfgoeddag 2012 gelanceerd

Campagnebeeld Erfgoeddag 2012: Helden

Hoe krijg je de verscheidenheid van de cultureel-erfgoedsector en de gelaagdheid van een thema samen in één beeld? Dat is keer op keer de uitdaging voor degene die het campagnebeeld ontwerpt. Graag stellen we aan u voor: de heldenparade van het campagnebeeld van de komende Erfgoeddag.

Helden, zo lezen we in de inspiratiebrochure, zijn van alle tijden. Ze lijken te beantwoorden aan een haast universele, menselijke nood aan voorbeelden, voorgangers, wegwijzers en al dan niet haalbare idealen. Veel helden worden doorheen de geschiedenis ook schaamteloos gerecupereerd en ingezet voor een hele rist doeleinden die niet altijd even gemakkelijk of snel te ontcijferen zijn. In dat opzicht zijn helden vaak ideale canvassen, waarop individuele en collectieve verlangens, wensen en andere gevoelens geprojecteerd worden. Mede daarom koos de Coördinatie Erfgoeddag dit jaar voor deze silhouetten. Herkenbaar, voor wie vertrouwd is met de iconologie van onze (nationale) (kunst)geschiedenis. Door die schaduw lijken ze uit het oppervlak geknipt te zijn.

Wie herkent u van deze figuren? We geven alvast mee dat er een sportheld tussen zit, een kunstenaar, een wetenschapper, een heilige, een brandweerman en de leider van een van de stammen die als de ‘dapperste aller Galliërs’ werd omschreven. En oh ja, er zitten ook stripfiguren tussen en een personage uit de figurentheaterwereld.  Veel plezier!

Het ontwerp is ook dit jaar van Gramma, en wel van Wendy Guns en Jan Hendrickx. U kunt het campagnebeeld ophalen via de de website van Erfgoeddag.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 06-09-2011
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)