FARO lanceert handboek digitaliseren

Voorpagina Handboek documenten digitaliseren FARO

Tijdens Informatie aan Zee stelde FARO het 'Handboek documenten digitaliseren. Technische aspecten en kwaliteitseisen' voor. Met deze digitale publicatie komt FARO tegemoet aan de vraag naar accurate, technische informatie over digitaliseren.

Het handboek is beschikbaar via de FARO-website en wordt er ook up-to-date gehouden. De realisatie vloeit voort uit een gelijknamige cursus die FARO rond digitalisering organiseert. Elke fase van het digitaliseringsproces wordt in het handboek doorlopen. Onder meer de volgende onderwerpen komen aan bod: Hoe ga ik op een veilige manier om met mijn analoge originelen? Hoe kalibreer ik mijn toestel? Welke instellingen kies ik? Welke bewerkingen voer ik uit op mijn scans? Wat voor bestandsformaten en compressiealgoritmen gebruik ik best (niet)? Hoe controleer ik de kwaliteit? Welke programma’s heb ik nodig?

Daarnaast geeft de tekst ook aan hoe een goed bestek kan worden opgesteld wanneer digitalisering wordt uitbesteed. Inge Moris en Bart Thoelen van het Stadsarchief Leuven, Griet Kockelkoren (FARO vzw) en Guy De Witte (De Zilveren Passer bvba) lichten hun ervaringen uit de digitaliseringspraktijk toe. Tot slot bevat het handboek tal van verwijzingen naar relevante websites en publicaties.

Meer informatie vindt u op de website van FARO.

• 26-09-2011
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)