Digitale collecties leren beheren met 'The Digital Curator Game'

Spelbord The Digital Curator Game

Op een speelse manier bewust worden van alle aspecten die komen kijken bij het digitaliseren van uw collectie? Speel The Digital Curator Game van Digital Curator Vocational Education Europe (DigCurV).

Dit 'spel voor de digitale curator' is een bordspel dat qua opzet lijkt op Monopoly. Het is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het digitaliseren en beheren van (digitale) erfgoedcollecties. Doel van het spel is om bij beheerders en andere medewerkers bewustwording te creëren over de problemen rondom digitaliseren, digitale duurzaamheid en het beheren van digitale collecties. Ook moet het de discussie hierover bevorderen.

De eerste versie van The Digital Curator Game is vorig jaar verschenen. Het is inmiddels in diverse workshops getest, zoals tijdens DISH2011. De feedback van de deelnemers is verwerkt in de herziene versie die in maart 2012 is verschenen.

Nederlandse vertaling

Het spel wordt in zoveel mogelijk talen vertaald, zodat het een zo groot mogelijke doelgroep kan bereiken. Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) heeft hiervoor het spits afgebeten en is inmiddels bezig met de vertaling voor de Nederlandse versie. De Nederlandse vertaling (inclusief een webpagina met meer informatie over het spel) is binnenkort via de website van DigCurV te bekijken en te downloaden.

Over DigCurV

Het project Digital Curator Vocational Education Europe (DigCurV) is opgezet om beroepsgerichte trainingen op te zetten voor medewerkers die belast zijn met het beheer van digitale collecties van bibliotheken, archieven, musea en andere culturele erfgoedinstellingen. DigCurV wordt gesubsidieerd door het Leonardo da Vinci-programma van de EU. Het project heeft onder meer geresulteerd in de ontwikkeling van The Digital Curator Game.

• 21-05-2012
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)