Vlaamse oude drukken Openbare Bibliotheek Brugge verwerkt in STCV

titelpagina Ovidius' Metamorphoses (Brugge: Mansion 1484) STCV 12916952

Midden mei 2012 startte de Short Title Catalogus Vlaanderen (STCV) met een projectfase in de Brugse Hoofdbibliotheek Biekorf. Op 31 januari 2014 werd de fase voltooid met mooie resultaten. Deze samenwerking met de Openbare Bibliotheek Brugge, een partner van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, was een belangrijke vervolgstap in het ontsluiten van Vlaams gedrukt erfgoed.

Resultaten

De doelstelling voor deze projectfase was het verwerken van materiaal dat gedrukt werd binnen de huidige grenzen van Vlaanderen (en Brussel) vóór 1801. De volgende (deel)collecties en fondsen werden volledig verwerkt:

• incunabels of wiegendrukken (boeken gedrukt vóór 1501):    22 exemplaren
  • Historisch Fonds (HF):     258 exemplaren
  • fonds Guido Gezelle (GGB):     340 exemplaren
  • fonds Achiel Van Acker (FAVA):     332 exemplaren
  • collectie Brugensia (B):     654 exemplaren
  • verzameling Eugène Sanders (S):     359 exemplaren
  • lopende nummering:     1266 exemplaren

Voor 1.721 werken werd een nieuwe beschrijving aangemaakt in de databank, de andere werden als bijkomend exemplaar toegevoegd aan een bestaande beschrijving. In totaal werden er dus 3.231 exemplaren verwerkt in 2.634 STCV-records.

Brugse drukken

Dit is de eerste instelling in West-Vlaanderen waar STCV actief was, wat leidde tot een belangrijke toevoeging van lokaal drukwerk aan de databank. Zo vonden we in deze collectie o.a. drukken uit Ieper, Kortrijk, Oostende en zelfs Tielt. De grootste uitblinker is uiteraard Brugge. Vóór aanvang van deze fase bevatte de STCV-databank een kleine 200 beschrijvingen van Brugse drukken. Nu, na afloop, zijn dat er 1.281!

De meest actieve Brugse drukkers waren Cornelis I De Moor, Pieter van de Cappelle, Petrus de Sloovere, Joseph van Praet, Jozef de Busscher, Nicolaes Breyghel en Andreas Wydts. Samen zijn zij verantwoordelijk voor 45% van alle Brugse drukken in STCV. Hiernaast werd er uiteraard ook drukwerk beschreven van vele kleinere drukkers, waaronder ook enkele die nog niet eerder in STCV werden aangetroffen, zoals bijvoorbeeld Pieter de Clerck, Maximiliaen Clouwet, Joannes de Cock, Macarius Lacroix en Pieter Parrain.

De Short Title Catalogus Vlaanderen bevat momenteel meer dan 20.000 beschrijvingen, gebaseerd op nauwkeurig onderzoek van meer dan 35.000 exemplaren. Wat er al verwerkt is en waar, kan je vinden in het STCV-projectdossier. STCV-nieuws en updates vind je ook op onze Facebookpagina.

• 26-02-2014
  • Susanna De Schepper (vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken)