STCV in de bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap

Sinds enkele maanden is STCV opnieuw gevestigd in Antwerpen, na afronding van de vorige projectfase in Brugge. De Universiteit Antwerpen is één van de zes partners van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de instelling kent maar liefst twee erfgoedbibliotheken.

In de bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap werkt de STCV-projectmedewerkster aan de voltooiing van de invoer van 17de-eeuwse Vlaamse drukken. In de afdeling Bijzondere Collecties van de universiteitsbibliotheek worden ongeveer tweehonderd recente aanwinsten toegevoegd aan de STCV-databank. De rest van de Bijzondere Collecties werd vroeger al verwerkt (voltooiing maart 2009).

In het prille begin van de Short Title Catalogus Vlaanderen, in de periode 2000-2002, waren we al eens in deze bibliotheek. Toen ging de aandacht naar het catalogiseren van Nederlandstalig materiaal gedrukt in de 17de eeuw binnen de huidige grenzen van Vlaanderen en Brussel.

Bordje met de tekst 'Hier werken wij aan de STCV'

De collectie bleek echter veel rijker te zijn aan zulke boeken dan oorspronkelijk gedacht. In 2007 hebben we nog enkele maanden verdergewerkt. Maar de eindbalans was dat er naar schatting nog een kleine 40% van de boeken beschreven moest worden.

Inmiddels zijn de criteria voor opname in STCV uitgebreid. De huidige projectfase heeft dus twee duidelijke doelen:

• het voltooien van de Nederlandstalige 17de-eeuwse Vlaamse drukken
  • het catalogiseren van het anderstalige 17de-eeuws Vlaams drukwerk

Meer info

Een overzicht van onderzochte collecties en instellingen waar STCV actief is, vindt u in het STCV-dossier op onze website. U kan STCV ook volgen op onze (Engelstalige) Facebookpagina. De databank zelf vindt u op www.stcv.be.

• 19-05-2014
  • Susanna De Schepper (vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken)