Website DBNL.org in een nieuw jasje

Startpagina website DBNL

De website van de Digitale Bibliotheek voor de  Nederlandse Letteren (DBNL) is vernieuwd. De site heeft niet alleen een eigentijdse, frisse uitstraling gekregen, maar hij is ook een stuk overzichtelijker geworden. Bij het zoeken heeft u nu meer filteropties tot uw beschikking, zodat u sneller vindt wat u zoekt. Bovendien is de website nu beter op smartphone en tablet te raadplegen. De vernieuwde website (www.dbnl.org) is vanaf 21 maart beschikbaar.

Aanleiding

Deze verbeteringen hebben we doorgevoerd op basis van de uitkomsten van het gebruikersonderzoek uit 2014 (zie ook eerdere berichtgeving). Daaruit kwam naar voren dat dbnl.org alom gewaardeerd en goed bezocht werd, maar dat er ook een paar verbeterpunten waren: de vormgeving oogde gedateerd en de zoekfunctionaliteit kon beter.

Meer filteropties en dwarsverbanden

Wat dat laatste betreft: het zoeken is eenvoudiger opgezet, met een duidelijke navigatie en meer filtermogelijkheden. Nieuw is bijvoorbeeld dat u niet alleen meer op trefwoorden kunt zoeken in het werk van één auteur, maar ook in dat van een hele groep tegelijk (bijvoorbeeld de Tachtigers).

Bijzonder handig zijn de vele dwarsverbanden die nu duidelijk te zien zijn. Klikt u op het werk van een auteur, dan krijgt u alle secundaire titels over dat werk te zien; bent u via Menno ter Braak in zijn briefwisseling met Edgar du Perron terechtgekomen, dan zal die laatste als aanklikbare link rechts van de pagina verschijnen. Zo blijft u lezen!

Veranderwijzer: hulp bij het zoeken

We begrijpen dat de nieuwe manier van zoeken even wennen is. Daarom hebben we naast de zoekbalk tijdelijk een veranderwijzer toegevoegd, waarin we precies uitleggen hoe u de zoekfunctie kunt gebruiken.

Uw mening

We hopen dat u snel alle mogelijkheden van de vernieuwde site ontdekt en we horen graag wat u ervan vindt. U kunt hiervoor dit vragenformulier gebruiken.

Over DBNL

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. De collectie representeert het hele Nederlandse taalgebied en komt tot stand door een samenwerking tussen de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek van Nederland. De website wordt jaarlijks zo’n vier miljoen keer geraadpleegd.

• 22-03-2016
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)