Een BIO-baan bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheek: Eva De Ridder blikt terug

Eva De Ridder

De voorbije zes maanden werkte Eva De Ridder als stagiair bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheek in het kader van een 'BIO-baan'. Op 12 augustus draait Eva in de Leeuw van Vlaanderenstraat definitief de deur in het slot. Dat vraagt om een kleine balans. We vroegen haar om eens terug te blikken op een (hopelijk) leerrijke periode.

Hoe kwam je bij ons terecht?

Na vijf jaar in de academische wereld wilde ik bewust een nieuwe professionele richting inslaan. Ik had al affiniteit en specifieke ervaring met geschreven erfgoed, maar het ontbrak me nog aan concrete diploma’s om in de erfgoed- en bibliotheeksector aan de slag te kunnen. Omdat het postgraduaat in de informatie- en bibliotheekwetenschap in 2015 werd opgeschort, zocht ik naar andere manieren om een introductie te krijgen in de sector.

Via een spontane sollicitatie heb ik mezelf dan aangeboden als BIO-stagiair bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Een BIO of beroepsinlevingsovereenkomst is een tewerkstellingsmaatregel die werkzoekenden zoals ik toelaat om 24 weken een professionele stage te doen. Behalve relevante ervaring levert het je ook een kleine vergoeding op.

Wat hebben we je laten doen?

Als assistent kreeg ik verschillende administratieve en communicatieve taken. Ik verzorgde nieuws- en agendaberichten voor de website, maakte de nieuwsbrief verzendklaar en volgde de personeelsadministratie op.

De helft van mijn tijd hielp ik de projectmedewerker bibliografische ontsluiting bij haar dagelijkse taken. Zo deed ik de invoer en controle van een 230-tal oude drukken voor de STCV-databank en hielp ik met onderhoudstaken voor de krantendatabank Abraham.

Tegen het einde van mijn stage werkte ik ook mee aan het internationale tentoonstellingsproject Conn3ct: 2 media, 1 verhaal. Heel praktisch ging het dan om de bruikleenadministratie en de boekhouding. Creatievere opdrachten waren het zoeken naar geschikt fotomateriaal en kleine researchopdrachten, bijvoorbeeld naar demografische gegevens van socialmediagebruikers.

Wat neem je mee van je tijd bij ons?

Mijn periode bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheek heeft me veel praktische ervaring opgeleverd. Niet alleen leerde ik er werken met het bibliotheeksysteem Brocade en het nieuwsbriefprogramma CampaignMonitor, ik kreeg ook het complexe catalografische regelwerk van STCV onder de knie.

Daarnaast kon ik proeven van een exclusieve blik achter de schermen bij een netwerkorganisatie die moet functioneren in een soms best wel complexe constellatie. En ik verwierf inzicht in de interne werking van een klein, maar professioneel en bedrijvig team.

Dankzij een systeem van kennismakingsrondes kon ik bij de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (waar de Vlaamse Erfgoedbibliotheek is gehuisvest) sessies volgen in besteladministratie, acquisitie van moderne drukken, beleid, en behoud & beheer.

Ik heb in korte tijd en vooral ook op een heel fijne manier veel bijgeleerd over de erfgoed(bibliotheek)sector. Ik kan het iedereen aanraden. Daarom een dikke dankjewel aan alle sympathieke collega's!

 

Het team van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek bedankt Eva voor haar enthousiaste inzet en haar uitstekende werk en hoopt dat ze snel een job vindt in onze toffe sector!

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 02-08-2016
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)