Reizende tentoonstelling 'Conn3ct' van start in Göttingen (Duitsland)

Multimediaconsole met aanraakschermen

Op donderdag 6 oktober werd in Göttingen (Duitsland) de eerste editie van de reizende tentoonstelling 'Conn3ct: 2 media, 1 verhaal' geopend. Van 7 oktober tot 18 december 2016 is Conn3ct te zien in de Paulinerkirche, het historische gebouw van de Niedersächsische Staats- und Universitätsbibliothek. In 2017 reist de tentoonstelling door naar Den Haag, Antwerpen en Hasselt.

Conn3ct: drie landen, één verhaal

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland creëerden in nauwe samenwerking met de Provinciale Bibliotheek Limburg en de Universiteit Antwerpen Conn3ct: 2 media, 1 verhaal.

Deze innovatieve tentoonstelling brengt vroege gedrukte boeken en hedendaagse media samen in één verhaal. De expositie maakt deel uit van het cultuurprogramma van het Vlaams-Nederlandse Gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse dit najaar.

Wat Twitter en pamfletten gemeen hebben

Wat hebben drukwerk uit de eerste helft van de zestiende eeuw en sociale media zoals Twitter en Facebook met elkaar gemeen? Het zijn beide massamedia die een grote impact hebben op mens en maatschappij.

De uitvinding van het boek rond 1450 was revolutionair, maar het duurde nog een halve eeuw voor dit nieuwe medium voor ingrijpende maatschappelijke omwentelingen zorgde. Voor het eerst konden geleerden, politici en geletterde burgers in hoog tempo hun ideeën verspreiden – veel sneller dan in brieven of handgeschreven boeken.

Vandaag vervullen sociale media deze rol: tweets beïnvloeden het politieke debat, foto’s beroeren de wereld en vloggers laten hun stem horen.

Boeken in de tentoonstelling

Oude boeken en nieuwe media

Om dit te illustreren selecteerden de samenstellers meer dan zestig vroeg zestiende-eeuwse boeken uit de collecties van de partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, de Koninklijke Bibliotheek en de universiteitsbibliotheek in Göttingen.

Historische werken van grote denkers en opiniemakers zoals Luther, Vives en Erasmus staan tegenover tweets en posts van hedendaagse 'influencers' als Barack Obama en Malala Yousafzai.

Berichten van bezoekers op een scherm in de expo

Beleef de impact van sociale media

Conn3ct toont erfgoed en media, maar is bovendien zélf een sociaal medium. Bezoekers leggen een interactief parcours af tussen historisch drukwerk en multimediale consoles.

Ze loggen in op de tentoonstellingsinstallatie en delen hun meningen en voorkeuren. Ze bepalen daarbij zelf hoeveel informatie ze prijsgeven. De invloed van sociale media wordt op deze manier heel tastbaar.

Tickets met bezoekersscores voor Conn3ct

Browsen

Conn3ct is in een heel actuele tentoonstelling. De makers vertrekken vanuit het heden en kijken vanuit moderne begrippen en maatschappelijke vraagstukken naar het verleden. Ze nodigen de bezoeker ook uit om vrij van het ene naar het andere thema te lopen.

Zo vormen bezoekers hun eigen verhaal en interpretatie. Dat speelt nadrukkelijk in op de browsende, versnipperde en intuïtieve manier waarop digital natives vandaag informatie ontvangen, zoeken en verwerken.

Digital natives werken mee

De digitale generatie die opgroeit met schermen in plaats van boeken is een belangrijke doelgroep. Daarom hebben we studenten in creatieve en academische opleidingen in Nederland en Vlaanderen gevraagd mee te werken aan de ontwikkeling van deze expo.

Ze werden uitgedaagd om de brug te slaan tussen oude boeken en nieuwe media. De resultaten daarvan zijn in de vorm van ideeën, adviezen, concepten en prototypes meegenomen in de uitwerking.

Meer informatie over de tentoonstelling vindt u op conn3ct.media.

• 07-10-2016
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)