Verbrande handschriften KU Leuven terug ‘beschikbaar’

boekblok met zware brandschade Schadeatlas Bibliotheken

Na de Eerste Wereldoorlog werden de Duitsers verplicht tot herstelbetalingen aan de Leuvense bibliotheek.  Zo ontstond er een reeks van 357 G-handschriften, waarbij de letter G stond voor ‘Germania’. Spijtig genoeg overleefden slechts 34 van deze handschriften de brand van de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 300 andere waren definitief verloren.

Microfilm als redding

Definitief? Niet helemaal, want voor 1940 had het Franse Institut de Recherche et d’Histoire des Textes (IRHT) 14 handschriften, allemaal met werken van klassieke Latijnse auteurs als Cicero en Ovidius, op microfilm gezet. 12 van deze handschriften kwamen uit de G-reeks, 2 andere uit de D-reeks, een tweede reeks handschriften verzameld tussen de beide wereldoorlogen, en waarbij D verwijst naar ‘donateurs’. Spijtig genoeg werden slechts 2 handschriften integraal op microfilm gezet, van de andere zijn dus slechts een beperkt aantal folio’s zo bewaard.

Frans-Belgische samenwerking

Onlangs heeft het IRHT deze microfilms gedigitaliseerd wat niet evident is aangezien het materiaal  meer dan 70 jaar oud is. Deze werden uiteindelijk toegevoegd aan de databank Bibliothèque virtuelle des manuscrits médiévaux. Wie dus nu naar de website van IRHT surft, en daar in de alfabetische stedenlijst op ‘Leuven’ klikt, kan deze afbeeldingen bekijken. Omwille van de ouderdom van de microfilms is de kwaliteit niet altijd ideaal, maar toch is het een mooi resultaat van klein Frans-Belgisch samenwerkingsproject.

• 07-10-2016
  • Sam Capiau (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)