Welk beeld en geluid zit er in jouw (persoonlijk) archief?

Campagnebeeld 'Ken je drager'

Op zaterdag 27 oktober is het Dag van het Audiovisueel Erfgoed. Het thema is dit jaar 'Your story is moving'. VIAA en PACKED willen iedereen aan zijn verhaal helpen, door hen kennis te geven over het stukje audiovisueel erfgoed in hun eigen handen. Daarom lanceren ze die dag www.kenjedrager.be, waar ze alle kennis die ze met hun verschillende digitaliseringsprojecten verkregen hebben verzamelen.

Eerste Hulp bij Audiovisueel Erfgoed

De werking van VIAA is gericht op het beeld en geluid dat bewaard wordt bij Vlaamse erfgoedinstellingen, archieven, musea en de mediasector. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen pareltjes te vinden zijn op de Vlaamse zolders. Met hun vragen kunnen particulieren, maar ook onze partners, vanaf nu terecht op www.kenjedrager.be.

Met een beslissingsboom - gestoffeerd met foto’s en leuke weetjes - kom je te weten of wat jij in handen hebt een Video 2000, MiniDisc of misschien wel een Betacam is.  Daarbovenop helpt VIAA bij het uitzoeken of de media op de drager erfgoedwaarde heeft. Ze geven enkele tips om het materiaal te bewaren en helpen geïnteresseerden op weg voor het omzetten van hun drager naar een digitaal formaat. Zo vind je niet alleen richtlijnen voor een goede bewaring op de website, maar ook een template die je gerichte vragen helpt stellen aan digitaliseringsfirma's.

• 27-10-2018
  • Jana Hendrickx (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)