Voorleesweek: lees eens een klassieker voor

Twee jongens lezen een boek

Op 17 november 2018 startte de Voorleesweek, een initiatief van Iedereen Leest om het belang en het plezier van voorlezen in de kijker te zetten. Voorlezen en voorgelezen worden hebben verschillende voordelen: het stimuleert de taalontwikkeling en emotionele ontwikkeling, leert ons fantaseren en zorgt ervoor dat het plezier om te lezen doorgegeven wordt.

Bij voorlezen denken we vaak aan de bekende kinderboeken, maar waarom kiest u niet eens voor een minder vanzelfsprekend verhaal of een ander, misschien wat ouder publiek? De Vlaamse Erfgoedbibliotheek zet enkele klassiekers voor u op een rij. U vindt deze allemaal terug op Flandrica.be en de dbnl.

'Reinaert de Vos' van Stijn Streuvels (1910)

Het alombekende 'Van den vos Reynaerde' werd in de dertiende eeuw geschreven door ene Willem die Madocke maecte. Hoewel het een bekend verhaal is waar veel dierenfabels op gebaseerd zijn, is niet iedereen het Middelnederlands machtig. Stijn Streuvels vertaalde het daarom in 1910 naar het hedendaags Nederlands. Zo kan iedereen genieten van de strapatsen van Reinaert.

Lees Streuvels' vertaling op de dbnl.

'De nood van Sinter-Klaas' van Felix Timmermans (1928)

De eerste vertelling in de verhalenbundel 'Het keerseken in de lanteern' van Felix Timmermans is een Sinterklaasverhaal, passend voor de tijd van het jaar. In dit verhaal wil de goedheiligman een schip van chocola kopen bij Trientje Mutser van de snoepwinkel De Suikeren Neusvleugel, maar heeft hij geen geld. 'Dat heeft men in den hemel immers niet van doen', redeneert hij.

Lees hoe het afloopt met de Sint op de dbnl.

'Sheherezade of literatuur als losprijs' van Raymond Brulez (1932)

Sheherezade kennen we als de vertelster uit 'Duizend-en-een-nacht'. Zij huwt een sultan die elke vrouw na de huwelijksnacht vermoord, zodat zij nooit de kans zou krijgen om hem te bedriegen. Sheherezade vertelt echter elke avond een verhaal dat niet af is, zodat de sultan haar telkens opnieuw een nacht langer laat leven om het af te maken. In 1932 schreef Raymond Brulez een moderne versie van de klassieke sprookjes. Modern mag overigens letterlijk genomen worden: het sprookje 'De projectielantaarn 'Aladin'' gaat over een bioscoopeigenaar en de geest van een filmster.

Lees 'Sherezade of literatuur als losprijs' en 'De projectielantaarn 'Aladin'' op de dbnl.

'De wonderlijcke historie vande Noordersche landen' van Olav Magnus (1562)

Olav Magnus was als diplomaat in dienst van de Zweedse koning, en schreef een boek over de geschiedenis en geografie van Scandinavië. Hoewel hij een stevige wetenschappelijke bagage had, belette dat hem niet om het boek op te vullen met verhalen over mensen die in weerwolven veranderden of over een slang die in de Noorse wateren 's nachts mensen uit schepen graaide. Onder andere Guido Gezelle las dit boek graag.

Lees de Scandinavische geschiedenis op Flandrica.be.

'Origines Antwerpianae' van Jan van Gorp (1569)

Wist u dat Adam en Eva Antwerps spraken? En dat Antwerpen door afstammelingen van Noah gesticht werd? Althans, dat schreef Jan van Gorp in zijn boek over de geschiedenis van de Scheldestad. Zelfs zijn tijdgenoten vonden de theorieën soms van de pot gerukt. Het is wél zijn verdienste dat hij als eerste de taalkunde inzette om historische argumenten te ondersteunen.

Lees de onstaansgeschiedenis van Antwerpen op Flandrica.be.

'Kint-baerenden man' van Philippus Jongerijcx (1723)

In 1352 zou in het West-Vlaamse Vladslo een man uit zijn dij een kind hebben gebaard, zoals de Griekse oppergod Zeus ooit Dionysos ter wereld bracht. Echt gebeurd, volgens het kerkregister van Vladslo. Het kind, Hansken, stierf al na twee weken. Eeuwen later stoot pastoor Philippus Jongerijcx van Vladslo op deze lokale middeleeuwse mirakelhistorie en heeft hij prompt een verklaring klaar: de man had zijn zwangere vrouw verwaarloosd en was van de weeromstuit en voor straf zelf zwanger geworden! Eigen schuld, dikke bult. Stof genoeg voor een boekje door de pastoor, met ook enkele liedjes over de arme Vladslonaar.

Lees het wonderlijke verhaal op Flandrica.be.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 20-11-2018
  • |
  • Ward De Wit (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)