The Book of Kells gedigitaliseerd en online raadpleegbaar

Fragment uit The Book of Kells

Het wereldberoemde manuscript, The Book of Kells, wordt vaak ‘één van de grootste culturele schatten van Ierland’ genoemd. Het werd vermoedelijk vervaardigd op het Schotse eiland Iona in 806 van waar het na een Viking raid werd overgebracht naar het klooster van Kells in het graafschap Meath. Het manuscript bevat voornamelijk kopieën van de vier evangelies en indexen (canon tables). Verder sieren uitgebreide, kleurrijke en gedetailleerde afbeeldingen en miniaturen meerdere pagina’s van het manuscript.

The Book of Kells wordt bewaard in de bibliotheek van Trinity College Dublin en is recentelijk gedigitaliseerd met nieuwe, hoogtechnologische scans. Voor een inkijk hoeft u dus niet meer naar Ierland te reizen. Blader zelf door dit verluchte manuscript via de website van Trinity College Dublin.

Wie zich graag verdiept in The Book of Kells kan vanaf 18 maart terecht bij Hoogleraren Dr. Rachel Moss en Dr. Fáinche Ryan van Trinity College. Zij verkennen The Book of Kells in een 4 weken durende gratis online cursus. De sociale en religieuze context waarin het boek tot stand kwam evenals de artistieke context van het manuscript krijgen de aandacht. Hierbij willen ze geen sluitende antwoorden bieden, maar ingaan op de veelzijdigheid van The Book of Kells, het productieproces van het manuscript en de uitdaging voor het behoud en beheer in de toekomst.

• 13-03-2019
  • Jana Hendrickx (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)