Gezocht: een daadkrachtige projectleider (m/v/x) die de Vlaamse collecties historische kranten en handschriften op de kaart zet

Jonge onderzoekers bekijken een historische krant

De projecten

Als projectleider ben je verantwoordelijk voor twee nieuwe initiatieven die topcollecties van Vlaamse erfgoedbibliotheken willen ontsluiten. Eerst start je Medieval Manuscripts in Flemish Collections (MMFC) op. Middeleeuwse handschriften zijn pronkstukken in onze erfgoedbibliotheken maar ze zijn niet allemaal ontsloten. Naar analogie met initiatieven in onze buurlanden maken we een gestandaardiseerd beschrijvingsmodel en een nieuwe onlinedatabank. Daarin nemen we de gegevens van alle in Vlaanderen bewaarde handschriften uit de periode 600-1600 op als open data. We vertrekken van beschikbare bronnen en controleren en vervolledigen die gegevens door een autopsie van het manuscript in situ. Via een crowdsourcingsinitiatief betrekken we experts binnen de erfgoedgemeenschap bij het verrijken van deze basisbeschrijvingen.  

Het tweede project dat je leidt en ook mee uitvoert is Abraham 2020. Abraham is onze online catalogus van Belgische kranten in Vlaamse collecties uit de periode 1830-1950. Het is een veel geraadpleegde bron die (onder)zoekers naar fysieke en digitale krantencollecties leidt. Nu willen we Abraham vervolledigen door de overgebleven kranten van 1800 tot vandaag te registreren en de bestaande beschrijvingen verder te verrijken. Daarnaast willen we een selectie van titels digitaliseren en online ter beschikking stellen. Tenslotte maken we alle gegevens online vindbaar, toegankelijk, interoperabel en vrij herbruikbaar voor de cultureel-erfgoedgemeenschap in Vlaanderen en daarbuiten. We doen dat in samenwerking met meer dan honderd erfgoedorganisaties die collecties van Belgische kranten bewaren.

De functie

De rol van projectleider is …

 • de projecten Abraham 2020 en MMFC in goede banen te leiden: 
 • het bewaken van timing, budget, scope, kwaliteit en organisatie;
 • de aansturing van medewerkers;
 • actief zoeken naar opportuniteiten en samenwerkingsmogelijkheden;
 • voortgangsrapportage en evaluatie.
 • de inhoudelijke voorbereiding en praktische organisatie van diverse projectvergaderingen.
 • het project Abraham 2020 tijdig en kwaliteitsvol te realiseren: 
 • het verbeteren van bestaande processen, procedures en standaarden;
 • de uitvoer en coördinatie van de registratie en digitalisering van krantentitels. 
 • het opzetten en voeren van een goede interne en externe communicatie zodat initiatieven gedragen worden door sector en bestuur.
 • alle initiatieven goed te documenteren, erover te rapporteren en de opgebouwde expertise breed te delen.

De projectleider wordt hierbij begeleid door de coördinator en bijgestaan door de projectteams en klankbordgroepen van beide projecten.

Het profiel

Onze projectleider…

 • heeft een masterdiploma of gelijkwaardige bagage door ervaring;
 • heeft minimum 2 jaar relevante ervaring;
 • kan meteen starten en zich snel inwerken in de materie en de context;
 • is een sterke planner én een efficiënte doener die problemen snel weet aan te pakken;
 • beweegt zich vlot en met de nodige empathie binnen een breder netwerk;
 • hecht belang aan samenwerking en het behalen van kwalitatieve resultaten;
 • slaagt erin om partners, experten en medewerkers op één lijn te krijgen;
 • stuurt met gemak verschillende mensen en initiatieven aan maar steekt ook de handen uit de mouwen om onderdelen van het project zelfstandig uit te voeren;
 • maakt graag deel uit van een klein, ervaren team dat durft te pionieren.

Onze ideale kandidaat...

 • bezit de volgende competenties (zie ook functieprofiel onderaan) of is bereid deze verder te ontwikkelen:
  • samenwerking
  • klantgerichtheid
  • resultaatgerichtheid
  • flexibiliteit
  • analyse
  • plannen en organiseren
  • coördineren
  • probleemoplossend vermogen
  • vasthoudendheid
  • overtuigingskracht
  • zelfstandigheid
 • beschikt over een of meer van de onderstaande troeven:
  • affiniteit met krantencollecties en handschriften;
  • bekend met de werking van erfgoedbibliotheken;
  • ervaring met het leiden van projecten;
  • ervaring met digitalisering; 
  • ervaring met het beheer van digitale gegevens en databanken; 
  • goede technische kennis van MS Office en online tools voor samenwerking (o.a. Google Apps).

Ons aanbod

 • Je staat mee aan de wieg van een nieuwe databank die middeleeuwse handschriften de internationale aandacht geeft die ze verdienen en je coördineert op basis van een verbeterde databank een digitaliseringsproject rond kranten.
 • Je krijgt een voltijds contract van 1 jaar dat 1 jaar kan worden verlengd.
 • Je wordt verloond volgens het barema A1a van de stad Antwerpen, aangevuld met maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering en een sociaal abonnement voor woon-werkverkeer of een fietsvergoeding. Het arbeidscontract volgt het Paritair Comité 329, sociaal-culturele sector. 
 • Je werkt samen met partners in heel Vlaanderen en daarbuiten. 
 • Je komt terecht in een warm en dynamisch team op een toffe locatie vlakbij het station van Berchem.

Hoe solliciteren?

 • Stuur uiterlijk 22 april 2019 een uitgebreid curriculum vitae met de vermelding 'projectleider' naar info@vlaamse-erfgoedbibliotheken.be. Beschrijf in jouw mail wat jou aantrekt in de functie en wat je ons te bieden hebt. Op basis van de motivatie en het curriculum vitae wordt een eerste selectie gemaakt. Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een eerste gesprek. Wie hiervoor geslaagd is mag deelnemen aan een tweede selectieproef. 
 • Deze functie staat open voor iedereen. De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken stimuleert gelijke kansen en diversiteit en werft aan op basis van competenties, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst, levensvisie of functiebeperking.
 • Indien je nog vragen hebt over deze vacature kan je contact opnemen met de Vlaamse Erfgoedbibliotheken via info@vlaamse-erfgoedbibliotheken.be. Meer details over de functie vind je in het functieprofiel. Meer informatie over de Vlaamse Erfgoedbibliotheken lees je op www.vlaamse-erfgoedbibliotheken.be.

De organisatie

De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken is de dienstverlenende organisatie van en voor erfgoedbibliotheken. Ze coördineert een expertisenetwerk waarin ontmoeting, open kennisdeling en samenwerking centraal staan. Ze versterkt de professionele en duurzame uitvoering van de verschillende erfgoedfuncties. Zo draagt ze bij tot goed bewaard en vrij toegankelijk bibliothecair erfgoed dat elke burger in onze superdiverse samenleving plezier, kennis, inzicht en inspiratie verschaft.

 • Nieuwsbericht
 • |
 • 27-03-2019
 • |
 • Jana Hendrickx (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)