Erfgoedbibliotheken in de kijker op Erfgoeddag 2019

Campagnebeeld Erfgoeddag 2019

Hoe maakt u het? De 19de editie van Erfgoeddag richt op zondag 28 april 2019 de schijnwerpers volop op vakmanschap, ambachtelijkheid en vakmensen. Bent u benieuwd naar hoe boeken vroeger gedrukt werden? Of bent u gefascineerd door het vakmanschap waarmee middeleeuwse handschriften tot stand kwamen? Wilt u zelf eens aan de slag gaan met kalligrafie, drukkunst, boekbinden of papierscheppen? Erfgoedbibliotheken schotelen u op Erfgoeddag diverse activiteiten voor. Maak hier kennis met een greep uit dit aanbod.

Het Ruusbroecgenootschap en de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Antwerpen organiseren op 27 april een wikipedia-edit-a-thon. Hiervoor gebruiken ze prenten uit het rijke Prentenkabinet van de Universiteit Antwerpen en de Collectie Thijs.

Museum Plantin-Moretus neemt u mee naar de fantasiewereld van de Grotesken. Neem deel aan een rondleiding in de tentoonstelling. Creëer of druk uw eigen groteske figuur. Of bewonder het vakmanschap van brandschilderen, etsen en drukken met losse loden letters. Meer info.

In het Letterenhuis kan u deelnemen aan een rondleiding in de archiefdepots. U krijgt er beroemde manuscripten in verschillende stadia te zien. Verder ontdekt u er hoe literatuur wordt gemaakt en hoe het Letterenhuis dat literaire erfgoed levend houdt.

In het Nationaal Museum van de Speelkaart maakt u kennis met steendrukken. Hoe een tekening gecreëerd wordt door de afstoting van water en vet, wordt getoond in het machinepark. U kunt er ook zelf aan de slag in het atelier waar de traditie van het Turnhouts drukwerk wordt doorgegeven. Meer info.

Bij de KU Leuven Bibliotheken kunt u:

• de tentoonstelling Beginsels en Bijzonderheden: Herman Teirlinck als boekbandontwerper, gratis bezoeken.
  • een demonstratie papier restaureren bijwonen.
  • een gratis bezoek brengen aan de grote leeszaal en de bibliotheektoren op het Monseigneur Ladeuzeplein. U kan ook met een gids de werking van de Universiteitsbibliotheek ontdekken.

In de Openbare Bibliotheek Duffel demonstreert De Brabantse Boekbindersgilde verschillende technieken en mogelijkheden van het boekbinden in de workshop 'Boekbinden: hoe doe je dat?'.

In Gent biedt de Universiteitsbibliotheek interessante lezingen:

• De middeleeuwse bibliotheek van de Sint-Pietersabdij: Hendrik Defoort, collectiebeheerder van de Universiteitsbibliotheek Gent, vertelt over de collectie middeleeuwse handschriften die bewaard worden in de Universiteitsbibliotheek. Enkele van de mooiste verluchte handschriften worden er tentoongesteld
  • De problemen van Aristoteles: Gijs Coucke, klassiek filoloog, bespreekt de Expositio problematum Aristotelis, een werk uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek. Het manuscript wordt ook tentoongesteld.

Amsab – Instituut voor Sociale Geschiedenis organiseert een boekenverkoop met meer dan 3000 boeken met een brede waaier aan onderwerpen. U kan er ook deelnemen aan een workshop 'Maak je eigen boekenwaaier'. Meer info.

In Bibliotheek Hasselt Limburg (BHL) kan u tijdens een rondleiding in de bibliotheek en het erfgoeddepot oog in oog komen te staan met twee erkende topstukken uit de zestiende eeuw. U kan er de tentoonstelling ‘Ooit gemist? Overzicht erfgoedcollecties’ bewonderen, maar ook diverse workshops, demonstraties en een lezing rond conservatie en restauratie van papier bijwonen. Meer info.

De Openbare Bibliotheek Brugge organiseert op 27 april de workshop ‘Boekmakers nodigen je uit’. U maakt kennis met hedendaagse ambachtslieden die u meenemen naar de wereld van het oude boek. Ga zelf aan de slag met papierscheppen, drukken, boekbinden en kalligrafie.

Howest stelt de creatieve werkplaats open voor de workshop 'Geschreven, gelaserd en gedrukt: drukken met letters uit het verleden'. Ga aan de slag met sierlijk geschreven letters uit middeleeuwse boeken en druk jouw eigen boodschap op een etspers.

Cultuurbibliotheek Sint-Lodewijkscollege stelt de tentoonstelling 'Boekbinden: een kunst én een vak' voor. Bewonder enkele topstukken uit de rijke collectie van de Cultuurbibliotheek en ervaar hoe boekbinden naast een ambacht ook een kunst is.

Voor het volledige programma kan u terecht op de website van Erfgoeddag.

• 19-04-2019
  • Jana Hendrickx (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)