Kennisborging bij het vertrek van een collega

Collega's tijdens een vergadering

Een gemeenschappelijke zwakke plek van iedere erfgoedorganisatie is de kennis die opgeborgen zit in de hoofden van haar medewerkers. Wat nu als één van de medewerkers de organisatie verlaat? 

Dit is niet iets dat is 'op te lossen als het probleem zich stelt'. Want wanneer een medewerker vertrekt neemt die automatisch de verworven kennis met zich mee. Weg is in dit geval wel degelijk weg, ook de waardevolle kennis.

Het is dus van groot belang om tijdig werk te maken van een effectieve kennisoverdracht. Op die manier kunnen cruciale vaardigheden en nodige kennis van het betreffende erfgoed en de werking errond doorgegeven worden. Dit bewerkstelligt niet enkel een voordelige situatie voor de organisatie, maar zo kan de medewerker die vertrekt de deur met een goed gevoel achter zich dichttrekken.

FARO heeft hiertoe - op basis van verschillende pilootprojecten en een vorming -een nieuwe handleiding ontwikkelt die u bijstaat in het proces van kennisborging bij het vertrek van een collega. Via een logisch stappenplan zal u kunnen toezien op het overdragen van de belangrijkste kenniselementen van de ene op de andere medewerker.

  • Allereerst brengt u in kaart welke kennis en kunde de medewerker heeft;
  • vervolgens bepaalt u welke domeinen cruciaal zijn;
  • daarna analyseert u welk soort informatie u precies nodig heeft;
  • en tot slot kan u in de toolbox van FARO een methodiek zoeken die bij u past.

Over de nieuwe handleiding kan u meer lezen op de website van FARO.

  • Nieuwsbericht
  • |
  • 10-07-2019
  • |
  • Ward De Wit (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)