Artikel 'Flandrica.be, letterschatten van vroeger voor vandaag en morgen' (10 jaar Vlaamse Erfgoedbibliotheek)

De cover van de Boekenwereld

Eind 2018 verscheen een speciaal nummer van De Boekenwereld waarin we terugblikken op 10 jaar Vlaamse Erfgoedbibliotheek. In 2019 lichten we telkens één artikel uit. Deze maand geeft stafmedewerker bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheken David Coppoolse een woordje uitleg bij Flandrica.be, onze online erfgoedbibliotheek.

Al sinds haar opstart maakt de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken van digitalisering een van haar speerpunten. Om digitalisering bij erfgoedbibliotheken te stimuleren en voor expertisedeling te zorgen, werd een project opgestart. De lancering van Flandrica.be in 2012 was de kers op de taart.

Dankzij dit project zijn alle partnerbibliotheken nu in staat om in eigen huis professioneel te digitaliseren. Voor sommige deelnemende bibliotheken blijft Flandrica.be de belangrijkste tool om hun erfgoed digitaal op de kaart te zetten, voor andere is het inmiddels maar een van de ingangen naar hun collectie.

Flandrica.be heeft een zeer rijke collectie die ook vandaag nog aangevuld wordt. De Flandrica-collectie bevat vooral publicaties die in Vlaanderen zijn geproduceerd. Ook unica uit het Vlaamse patrimonium, zoals handschriften, zitten erin. U vindt er vijfentachtig door de Vlaamse overheid erkende topstukken, maar ook boeken van alledag: almanakken, kookboeken, een raadselboek, catechismussen, handboeken voor werktuigbouw, vroedkunde en boekhouden, verkoops- en bibliotheekcatalogi.

Waarom Flandrica.be ook vandaag nog belangrijk is, leest u in De Boekenwereld.

Volgende maand vertellen de curatoren die de collectie aanvullen wat hun favoriete Flandrica-stuk is.

Lees hier de vorige artikels in deze reeks.

• 18-09-2019
  • Ward De Wit (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)