Ruim 300.000 Gentse boeken nu ook beschikbaar via Delpher

Joost Van De Vondel voorpagina 1650

Sinds enkele weken zijn de boeken die de Universiteitsbibliotheek Gent in samenwerking met Google heeft laten digitaliseren ook vindbaar via Delpher. Dat betekent een forse uitbreiding van de collectie op Delpher met maar liefst 300.000 boeken, voornamelijk in het Nederlands en Frans uit de periode vóór 1877.

Samenwerking met Google

De Universiteitsbibliotheek Gent was in 2007 een van de eerste Europese bibliotheken die in samenwerking met Google haar collectie liet digitaliseren. Sinds 2010 werkt Google ook samen met de KB, nationale bibliotheek van Nederland en de universiteitsbibliotheken van onder andere Leiden, Amsterdam en Utrecht. Deze boeken zijn gezamenlijk doorzoekbaar gemaakt op Delpher.

Steeds meer collecties virtueel samengebracht

Door het aanvullen van de boekencollectie op Delpher komen boeken virtueel weer bij elkaar die eeuwenlang van elkaar gescheiden zijn geweest. Een mooi voorbeeld is de collectie van boekverzamelaar Isaac Meulman (1807-1868). Zijn collectie - inclusief vele bijzondere pamfletten - werd na zijn dood geveild en kwam deels bij de Universiteitsbibliotheek Gent terecht en deels in Amsterdamse instellingen. De werken zijn nu online weer op dezelfde plaats te bestuderen.

• 04-11-2019
  • Ward De Wit (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)