Nieuws: e-Erfgoed

Vacature: Jansoniusconservator 'Allard Pierson' Universiteit van Amsterdam

Foto boekwetenschap met vrouw
02-02-2023

De afdeling Kennis en Collecties van het Allard Pierson zoekt een enthousiaste en gemotiveerde conservator voor (digitale toepassingen in de) historische cartogafie voor 22,8 uur per week. Solliciteren kan t.e.m. 26 februari 2023. lees verder

Save the date: Ontwerpdag Virtueel museum van Vlaanderen

Naam Virtueel museum van Vlaanderen, met afbeeldingen van erfgoed
02-12-2021

Het virtuele museum van Vlaanderen is een initiatief van de Vlaamse Regering dat ons wijd en zijd verspreide erfgoed wil verbinden in digitale verhalen over de geschiedenis en cultuur van Vlaanderen voor een breed publiek, en op die manier een rol spelen in de verdere digitale transformatie van de erfgoedsector in Vlaanderen. lees verder

Workshop transcriptie- en tekstherkenning met Transkribus (verslag)

Eerste slide presentatie workshop Transkribus
22-11-2021

Op dinsdag 19 oktober kwamen 11 collega’s uit de sector samen voor een hands-on workshop rond transcriptie- en tekstherkenning tool Transkribus. Die werd georganiseerd door meemoo in samenwerking met MoMu en de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en vond plaats in de bibliotheek van MoMu in Antwerpen.

lees verder

Doe mee aan de bevraging voor het Virtueel museum van Vlaanderen

Naam Virtueel museum van Vlaanderen, met afbeeldingen van erfgoed
18-11-2021

Het virtuele museum is een initiatief van de Vlaamse Regering dat ons wijd en zijd verspreide erfgoed wil verbinden in digitale verhalen over de geschiedenis en cultuur van Vlaanderen voor een breed publiek, en op die manier een rol spelen in de verdere digitale transformatie van de erfgoedsector in Vlaanderen. En daar horen bibliothecair erfgoed en de organisaties die dat bewaren ook bij. Lees er meer over op de community site.

lees verder

Wat heb je nodig om OCR-kwaliteit te evalueren?

Vrouw werkend met Transkribus op een dubbel scherm.
21-10-2021

Wie zoekt, die vindt? Dat is helaas niet altijd het geval bij online kranten. OCR moet gedigitaliseerde kranten beter vindbaar en bruikbaar maken, maar de automatisch omgezette teksten bevatten vaak nog veel fouten. 

lees verder

Praktische workshop Transkribus

Logo Transkribus met historisch document en een jackalope
15-09-2021

Heb je een collectie historische tekstdocumenten gedigitaliseerd en wil je de omgezette bewerkbare tekst optimaliseren? Dan is Transkribus het ideale platform voor jou. Op 19 oktober leer je er meer over tijdens de workshop die meemoo organiseert in samenwerking met MoMu en de Vlaamse Erfgoedbibliotheken.

lees verder

Eindrapport massadigitaliseringstraject van analoge fotocollecties Meemoo

28-04-2021

Sinds 2019 verkent meemoo de mogelijkheden om analoge fotocollecties in Vlaamse instellingen te digitaliseren. De eerste onderzoeksfase onderzocht de noden van de bestaande fotocollecties. Deze terreinverkenning wees uit dat de collecties met fotomateriaal talrijk en bovendien kwetsbaar zijn. De tweede stap in het onderzoek focuste op de randvoorwaarden en haalbaarheid om een massadigitaliseringsproject uit te werken. lees verder

De DBNL in 2021-2023: Krachtlijnen voor het beleid

Cover beleidsplan DBNL
02-02-2021

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is begonnen aan een nieuwe beleidsperiode (2021-2023). Daabij hoort een nieuw beleidsplan. Dat kwam tot stand in nauwe samenwerking met de partnerorganisaties van DBNL: de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en de KB, nationale bibliotheek van Nederland, met inbreng van stakeholders in het gehele taalgebied.   lees verder

Verslag Verkenningsmomenten Krantendigitalisering

Wordcloud noden van gebruikers gedigitaliseerde kranten
02-10-2020

In augustus en september organiseerden de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en meemoo twee online verkenningsmomenten over de digitalisering van historische kranten. Tijdens deze gesprekken polsten we bij de sector naar de belangrijkste noden en wensen rond dit thema.

lees verder

KBR breidt digitale dienstverlening uit

Iemand werkt aan pc op zijn MyKBR account
25-06-2020

De Koninklijke Bibliotheek van België heeft vanaf nu het digitale aanbod fors uitgebreid. Alle elektronische bronnen zijn vanop afstand toegankelijk, waaronder ook BelgicaPress en BelgicaPeriodicals. Lees verder hoe je ‘vanuit je kot’ tal van bronnen kunt raadplegen.

lees verder

Lees de eerste nieuwsbrief van het project Medieval Manuscripts in Flemish Collections (MMFC)

29-05-2020

De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken werkt in 2019 en 2020 aan de realisatie van een databank van alle middeleeuwse handschriften die worden bewaard in Vlaamse Collecties. In een eerste projectnieuwsbrief lees je over de stand van zaken van het project.

lees verder

Nieuwe dimensies werpen verdiepende blik op erfgoed

De online pixel+ viewer met voorbeeld van een spijkerschrifttablet
19-05-2020

De KU Leuven lanceert samen met het Museum Kunst & Geschiedenis en de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) een online open access toepassing om erfgoedobjecten dynamisch en op een interactieve manier online te bekijken. Deze pixel+ viewer laat toe om eeuwenoude objecten in een ander licht te bekijken en verborgen details zichtbaar te maken.  lees verder

Digitaliseringsproces DBNL: van boek tot digitaal bestand

Screenshot uit het filmpje. Kaft van een papieren boek staat naast XML bestand
22-04-2020

In de DBNL vind je duizenden teksten uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur- en cultuurgeschiedenis. Elke maand worden er weer nieuwe titels aan toegevoegd. Nieuwsgierig naar het digitaliseringsproces? Dit filmpje legt uit hoe een papieren boek voor DBNL wordt omgetoverd tot een hoogwaardig digitaal bestand. 

lees verder

Oproep: Wat is uw digitaliseringsverzoek voor de DBNL?

Cartooneske afbeelding met links een papieren boek en rechts XML
07-04-2020

Heb jij een tip voor een mooi boek of tijdschrift dat absoluut in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) thuishoort? Via dit formulier kun je een digitaliseringsverzoek indienen.  lees verder

#hetdagelijksboek: elke dag een letterschat op je scherm

Tweet over ridderroman met afbeelding manuscript
01-04-2020

Bibliotheek dicht? Onder de noemer #hetdagelijksboek toveren we elke dag een gedigitaliseerde letterschat uit een Vlaamse erfgoedbibliotheek op je scherm.

lees verder

Onderzoeksproject 'Track Changes' zoekt schrijvers

Elektrische typemachine
27-03-2020

Hoe ziet het schrijfproces van hedendaagse schrijvers eruit? Welke sporen laat het na en welke inzichten geeft dit in het (gedeeltelijk) digitale creatieve proces? En hoe kunnen we zorgen dat er in de toekomst materiaal beschikbaar is voor onderzoek naar het ontstaansproces van onze hedendaagse literatuur?

lees verder