Tentoonstellingsproject 'Conn3ct: 2 media, 1 verhaal'

Conn3ct-logo en beeld met tablet waaruit boekpagina's waaieren

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek organiseert, in nauwe samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek van Nederland (Den Haag), de Universiteit Antwerpen en de Provinciale Bibliotheek Limburg (Hasselt) een grootschalig internationaal tentoonstellingsproject. Dit project mondt uit in een reizende interactieve expositie in buiten- en binnenland, een website en een educatieve bibliotheektool.

Conn3ct: 2 media, 1 verhaal

Sociale media zijn volwassen geworden en niet meer weg te denken uit ons leven. Ze zijn de hele dag bij ons op smartphone of tablet, waardoor we in voortdurend contact staan met de belevenissen en ideeën van anderen. Met mensen die we in het echt kennen of alleen online. Een revolutie in mediagebruik en in communicatie.

Vijfhonderd jaar geleden werd er ook een nieuw medium volwassen: het gedrukte boek. Voor het eerst konden geleerden, politici en andere geletterde burgers in hoog tempo hun ideeën verspreiden, veel sneller dan in brieven of handgeschreven boeken. En deze ideeën bereikten veel meer mensen.

Conn3ct laat bezoekers spelenderwijs ontdekken wat Erasmus en twitteraars met elkaar gemeen hebben. De tentoonstelling is zelf een sociaal medium. De bezoekers loggen in op de tentoonstellingsinstallatie en ze delen hun meningen en voorkeuren met elkaar. De invloed van sociale media wordt in deze expo opvallend tastbaar.

Meer informatie is binnenkort te vinden op de website van de tentoonstelling: conn3ct.media.

Reizende tentoonstelling

De reizende tentoonstelling werd op 6 oktober 2016 geopend in de Paulinerkirche in Göttingen (Duitsland).

In 2017 reist ze verder naar:

Vlaams-Nederlands gastlandschap Frankfurter Buchmesse

De directe aanleiding voor het initiatief is de Frankfurter Buchmesse (19-23 oktober 2016), en meer bepaald het Vlaamse-Nederlandse gastlandschap op deze editie. Beide landen stellen een ambitieus, cultureel programma samen dat, vanaf het voorjaar van 2016, in verschillende Duitse steden zal lopen. De tentoonstelling maakt daarvan deel uit. Daarnaast zal er een showcase van het project te zien zijn in het Gastpaviljoen op de boekenbeurs in Frankfurt.

Alle werken die in de Paulinerkirchen worden tentoongesteld zijn afkomstig uit de collecties van de onze partnerbibliotheken, de KB Den Haag en de Staats- und Universitätsbibliothek van Göttingen.

Hoofdpartners

Logo Vlaamse Erfgoedbibliotheek Logo KB
Logo UA Logo PBL
Details
Soort activiteit 
Project
Looptijd 
10-2015 - 10-2017
Vlaamse Erfgoedbibliotheken
Beleidsperiode 
Rol 
Projectleiding
  • Activiteit
  • |
  • 13-01-2016