Vele kleintjes, toolbox voor crowdfunding in de culturele sector

Vele kleintjes. Helpende hand bij crowdfunding in de culturele sector

Onder de naam Vele kleintjes publiceerde de Vlaamse Erfgoedbibliotheek een online toolbox voor crowdfunding in de culturele sector. Wie overweegt om te gaan crowdfunden kan met deze praktijkgids snel en gemakkelijk aan de slag. 

Door en voor de sector

De toolbox is heel praktijkgericht. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek baseerde zich namelijk op de eigen ervaringen met Boekensteun, het crowdfundingsplatform dat ze in 2013 opstartte met het Vlaams Fonds voor de Letteren. Elf enthousiaste projecthouders uit de erfgoedsector stortten zich mee in een leerrijk fondsenwervingsavontuur.

Dat leverde heel wat kennis op over wat wel en niet werkt bij crowdfunding. Vele kleintjes borgt deze inzichten en maakt ze beschikbaar voor de brede cultuursector.

Crowdfunding voor beginners

Wie zich afvraagt of crowfunding iets is voor zijn organisatie, kan met Vele kleintjes de afweging maken. Gaat u het proberen? Dan vindt u in de toolbox een praktisch stappenplan.

De toolbox bestaat uit vier onderdelen:

  • In het Dossier Crowdfunding vindt u de belangrijkste informatie over crowdfunding, plus links naar meer.
  • Stap voor stap helpt u op een overzichtelijke manier op weg met uw eerste crowdfundingsactie.
  • In De praktijk leert u van de  ervaringen met het crowfundingsplatform Boekensteun.
  • En ter inspiratie vindt u bij Projectvoorbeelden een overzicht van crowdfundingsacties uit de Vlaamse culturele sector.

Schermafbeelding homepage Velekleintjes.be

Aanvullende financiering in de culturele sector

Vele kleintjes sluit aan bij het initiatief van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz om een witboek uit te werken over aanvullende financieringsvormen in de culturele en creatieve sectoren. Hiermee wil de minister onderzoeken op welke manier extra financieringsstromen naar de cultuursector mogelijk zijn. Hij wil ook meer ondernemingszin en ondernemerschap in de cultuursector aanwakkeren.

Details
Soort activiteit 
Initiatief
Looptijd 
08-2014 - 07-2015
Vlaamse Erfgoedbibliotheken
Beleidsperiode 
Rol 
Projectleiding
Zie ook
Gerelateerde activiteiten 
  • Activiteit
  • |
  • 29-06-2015