Symposium over kranten in KB Den Haag

KB

Ter gelegenheid van de lancering van de Historische Kranten-website organiseert de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag een symposium op 27 mei 2010. Verschillende sprekers zullen ingaan op de waarde van kranten voor (historisch) onderzoek en de nieuwe mogelijkheden die online databanken bieden.

Start om 13.30 uur (ontvangst om 13.00 uur) met bijdragen van onder andere:

• prof. dr. Frank van Vree - Hoogleraar Journalistiek & Voorzitter Afdeling Mediastudies Universiteit van Amsterdam Faculteit Geesteswetenschappen
    Het verleden als multimediale omgeving
    Met de digitalisering van de publieke krantencollecties worden miljoenen bouwsteentjes aangedragen voor de constructie van het verleden als een multimediale omgeving. De voortschrijdende techniek maakt het mogelijk om op een fundamenteel andere manier met het historische materiaal om te gaan, bronnen met elkaar te verbinden en te laten 'werken' - en ons het verleden dus op een heel andere wijze te doen ervaren.
  • Sjuul Paradijs – hoofdredacteur van de grootste krant van Nederland lanceert de webdienst van het grootste krantendigitaliseringsproject van Nederland
  • Luc Panhuysen – Historicus en auteur van onder ander ‘Rampjaar 1672’
    Zeventiende-eeuwse kranten als bron
    De Nederlandse Republiek tijdens de zeventiende eeuw was een nieuwsnatie. In tijden van oorlog was de nieuwshonger nog groter dan normaal. Kranten vormden dan ook een schitterende bron tijdens het schrijven van het boek Rampjaar 1672. Hoe de Nederlandse Republiek aan de ondergang ontsnapte.
  • prof. dr. Marcel Broersma - universitair docent journalistiek, Rijksuniversiteit Groningen
    Nooit meer bladeren? Kranten online en onderzoek naar journalistiek
    Wie in historische kranten zoekt naar namen of gebeurtenissen bladert zich suf. De bestudering van de ontwikkeling van vorm- en stijlconventies is in de papieren kranten bijzonder arbeidsintensief. Nu biedt de website vele nieuwe mogelijkheden voor het onderzoek naar journalistiek en haar ontwikkeling. Dat betekent: andere onderzoeksstrategieën, andere vragen èn - hoogstwaarschijnlijk - ook andere antwoorden.
  • Ewoud Sanders - Taalhistoricus en journalist
    Dagbladen als bron voor taalhistorisch onderzoek
    Dagbladen zijn een goudmijn voor taalhistorisch onderzoek. Als je weet waar je naar moet zoeken (en hoe), dan kun je met deze bronnen allerlei taalhistorische disputen oplossen. En veel meer dan dat: dagbladen zijn ideale bronnen om de groei en veranderingen van een woordenschat mee te documenteren.
  • Jurryt van de Vooren - Sporthistoricus, eigenaar van Sportgeschiedenis.nl, persvoorlichter Olympisch Stadion, VPRO Geschiedenis
    Graven in de mijnen van de geschiedenis
    Vanaf het moment dat krantenbestanden via internet toegankelijk zijn gemaakt, is Jurryt van de Vooren hierin gedoken. Het zijn de mijnen van de geschiedenis, waarin het historische goud voor het opscheppen ligt. Vergeten familieleden worden teruggevonden, een vergeten bijna-vliegramp tijdens de Olympische Spelen van 1928 wordt gereconstrueerd en vergeten sporthelden worden tot vreugde van hun nazaten opnieuw tot leven gebracht.
27-05-2010

Aula Koninklijke Bibliotheek
Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag
Bereikbaarheid: zie meer informatie

Tijd

Het programma start om 13.30 uur (ontvangst om 13.00 uur) en wordt rond 17.00 uur afgesloten met een borrel.

Deelname is gratis.

U kunt zich tot 26 mei 2010 per e-mail (historischekranten@kb.nl) aanmelden.

• 28-05-2010
  • Webredactie (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)