Colloquium 'Miniatures and Music at the Court of Anjou Naples'

Detail uit de Bijbel van Anjou

De voorbije twee jaar werd de Anjoubijbel voor het eerst onderworpen aan gedetailleerd stilistisch, iconografisch, codicologisch en historisch onderzoek. Innoverende onderzoekstechnieken werden toegepast bij het laboratoriumonderzoek, de conservatie en de digitale ontsluiting van de 338 folio’s.

Het internationale colloquium Miniatures and Music at the Court of Anjou Naples - ca. 1340 brengt de context en de artistieke productie in Napels aan het begin van de 14de eeuw in beeld. Het colloquium vormt het wetenschappelijke sluitstuk van het onderzoeksproject rond de Anjoubijbel. Het is een interdisciplinair forum voor verschillende benaderingen in het cultuurhistorisch onderzoek (musicologische, kunsthistorische en boekhistorische aspecten) van de Anjoubijbel. De wisselwerking tussen de artistieke beeldtaal, patronage en receptie van verluchte codices en het muzikale repertoire aan het koninklijk hof worden met elkaar geconfronteerd. Deskundigen van Belgische en buitenlandse onderzoeksinstellingen worden in Leuven samengebracht.

Er zijn keynote lectures van:

 • John Lowden, Courtauld Institute, Londen
 • Dinko Fabris, Centro Ricerce Musicali di Casa Piccini, Bari
 • Cathleen Fleck, Washington University, Saint Louis (U.S.A.)
 • Alessandra Perriccioli, Università degli Studi di Napoli Federico II, Napels, Napels
 • Lieve Watteeuw, OE Kunstwetenschappen, Illuminare, K.U.Leuven
 • Pedro Memelsdorff, ESMUC, Barcelona
 • Nicolas Bock, Universiteit Lausanne

Het volledige programma en meer informatie vindt u op de website van de Anjou-bijbel.

Details
Datum 
01-11-2010 - 02-11-2010
 • Agendabericht
 • |
 • 10-09-2010
 • |
 • Eva Wuyts ()