Concertenreeks 'Passie van de stemmen'

Detail uit de Bijbel van Anjou

De concerten in het kader van Passie van de Stemmen | 2010 staan in het teken van het huis van Anjou en de Anjoubijbel. Passie van de Stemmen | 2010 brengt muziek van het begin van de muzikale hoogconjunctuur in Napels onder Roberts voorganger Charles van Anjou tot de polyfone meesterwerken die aan het bewind en het muzikale beleid van Robert I zelf verbonden kunnen worden.

  • Le Jeu de Robin et Marion (Adam de la Halle)

Micrologus o.l.v. Patrizia Bovi
Maandag 1 november 2010 - 20.00u, Predikherenkerk
Concertinleiding door musicologe Sofie Taes - 19.00u-19.40u, Romaanse Poort

Onder Charles van Anjou (1226-1286) neemt het muziekleven aan het Napolitaanse hof een nieuwe wending.
Hij investeert in meer en betere musici, er heerst een gunstig artistiek klimaat waarin muzikale experimenten een kans krijgen en waarin steeds meer elementen van de Franse hofcultuur doorsijpelen. Een van de meest begaafde musici aan Charles' hof is ongetwijfeld de trouvère Adam de la Halle, die tijdens zijn dienstjaren in Napels het vermaarde muzikale herderspel Le Jeu de Robin et Marion schrijft. Deze mix van gesproken komedie met profane - vaak volkse - liederen levert een uniek middeleeuws schouwspel op, waarin de geliefden Robin en Marion in diverse vrolijke en sierlijke scènes een demonstratie geven van ongecompliceerde, landelijke vrolijkheid - tenminste: zoals men die zich aan het Napolitaanse hof voorstelde... Ensemble Micrologus levert een verrassende, enthousiaste vertolking van Le Jeu: de oude instrumenten, de opvallende rol voor het slagwerk en de specifieke zangstijl staan garant voor een aparte, indrukwekkende ervaring!

  • Een Goddelijke Komedie: Welfen en Ghibellijnen in duel

ClubMediéval o.l.v. Thomas Baeté
Dinsdag 2 november 2010 - 20.00uur, Predikherenkerk
Concertinleiding door musicologe Sofie Taes - 19.00u-19.40u, Romaanse Poort

Tijdens de middeleeuwen zuchten de Italiaanse steden onder de voortdurende, interne strijd van twee politiek-maatschappelijke kampen: de Welfen (waaronder ook Dante Alighieri) - getrouwen van de paus - en de Ghibellijnen, die zich achter de keizer hebben geschaard. In handen van het gloednieuwe ensemble van Vlaams toptalent Thomas Baeté, krijgt deze woelige broederstrijd muzikaal gestalte. Robert I van Napels, aanvoerder van de Welfen, wordt daarbij de spilfiguur: als aanhanger van paus Benedictus XII en mecenas van talrijke musici uit diens entourage in Avignon, kan Robert I verbonden worden aan de beroemde muziekcodices van Apt en Ivrea - waarin onder meer een aan hem opgedragen motet van Philippe de Vitry te vinden is. Met composities uit het Heilig Roomse Rijk verschijnen ook de Ghibellijnen ten tonele. Het resultaat wordt een artistiek steekspel, een zoektocht naar muzikale antithesen en verborgen harmonieën

Meer informatie vindt u op de website van de Anjoubijbel.

Details
Datum 
01-11-2010 - 02-11-2010
  • Agendabericht
  • |
  • 10-09-2010
  • |
  • Eva Wuyts ()