Digitaal Erfgoed Conferentie 2010: Lang Leve Leren!

Op 7 en 8 december 2010 vindt de zesde Digitaal Erfgoedconferentie plaats in De Doelen, Rotterdam (Nederland). Het thema van DE conferentie 2010 is 'Lang Leve Leren!' Tijdens de conferentie staan de digitale ontwikkelingen rond erfgoed en educatie centraal; van onderwijs tot publieksbegeleiding en van kennisoverdracht tot 'lifelong learning'.
Cultureel erfgoed speelt een belangrijke rol in onderwijs, van hoog tot laag en van formeel regulier onderwijs tot zelfstudie. Het onderwijs wordt dan ook als een van de belangrijkste afnemers gezien van diensten van erfgoedinstellingen, variërend van bezoekersprogramma's tot serious games. Ook buiten het formele onderwijs vormt educatie een belangrijk strategisch doel voor vrijwel elke erfgoedinstelling.
Wat is er veranderd onder invloed van de digitalisering? Wat is de kwaliteit van samenwerking tussen onderwijs en erfgoed in het digitale domein? Wat verwacht het onderwijs van de erfgoedsector en omgekeerd? Hoe succesvol zijn de digitale educatieve diensten die erfgoedinstellingen ontwikkelen? Hoe wordt erfgoed gepositioneerd binnen het concept van 'lifelong learning'?
Kortom, DE conferentie 2010 gaat over de inspanningen van erfgoedinstellingen om kennis en informatie zo goed mogelijk te delen met hun doelgroepen. In een gevarieerd en interactief programma van lezingen, debatten en workshops passeren goede en slechte ervaringen, beleidsdoelen en nieuwe technologieën de revue.
Sprekers
Op DE conferentie 2010 spreken diverse experts uit binnen- en buitenland. Samen geven zij een goed beeld van het digitale onderwijs en de inzet van digitaal erfgoed in educatieve activiteiten.
De buitenlandse sprekers zijn:
- Rachel Smith (vice-president NMC Services, New Media Consortium, en mede-auteur van de Horizon rapporten over ICT in het onderwijs)
- Lee Ann Potter (directeur Educatie, National Archives and Records Administration, Washington)
- Peter Mechels (transmedia architect uit Antwerpen)
Nederlandse keynotesprekers zijn:
- Theo Huibers (adviesbedrijf Thaesis / hoogleraar Universiteit Twente / lector Saxion Hogeschool)
- Piet Hagenaars (directeur Cultuurnetwerk Nederland)
- Pieter van der Heijden (XPEX)
- Rob Prass (programmamaker) & Jim Stolze (internetstrateeg) (duo-presentatie)
Themasessies en workshops
In parallelsessies worden diverse thema's uitgediept, zoals Mediawijsheid, De Digitale Canon, Generic Learning Outcomes, Open Erfgoed en Erfgoededucatie op locatie.
De workshops worden dit jaar onder anderen gegeven door:
- Nederlands Architectuurinstituut over de NAi Layar
- Vereniging van Science Centra in Nederland en Erfgoed 2.0 over digitale educatie
- het BMICE-netwerk over business model innovatie
- IBBT-SMIT en FARO over Jongeren en Media
- Michael Epstein en Virtueel Platform over location-based storytelling
- BRAIN verzorgt een masterclass E-depot
Zie de website van de conferentie voor meer informatie.