Nottebohmlezing 'Beethovens onsterfelijke geliefde' (Jan Caeyers)

Omslag van Jan Caeyers' biografie van Beethoven

In 2011 brengen de Nottebohmlezingen je terug naar de negentiende eeuw. Een boeiende periode vol muziek, literatuur, nieuwe tradities en uitvindingen zoals de film en de automobiel. Jan Caeyers vertelt het verhaal van de liefdesgeschiedenis tussen Beethoven en Josephine von Brunsvik, een adellijke pianoleerlinge met wie Beethoven nooit is kunnen trouwen.

Jan Caeyers is de auteur van een veelgeprezen en levendige biografie van Beethoven, de componist die hem al zijn hele leven intrigeert. In die Beethovenbiografie vertelt hij het verhaal van de liefdesgeschiedenis tussen Beethoven en Josephine von Brunsvik, een adellijke pianoleerlinge met wie Beethoven nooit heeft kunnen trouwen. Het liefdesverhaal eindigde tragisch met de dood van Josephine in 1821. Jan Caeyers vertelt de hele geschiedenis op meeslepende wijze. Hij portretteert Beethoven als een gevoelige en kwetsbare kunstenaar die er vervolgens op onnavolgbare wijze in slaagde om deze diepmenselijke gevoelens in de mooiste muziek om te zetten.

Jan Caeyers is dirigent en musicoloog. Hij specialiseerde zich in de achttiende- en vroegnegentiende-eeuwse muziek. Met de Beethoven Academie trad hij op in de belangrijkste concertzalen in Europa. In 2009 verscheen Beethoven, een biografie bij De Bezige Bij. In oktober 2010 debuteerde hij met zijn nieuw orkest: Le Concert Olympique. Daarnaast is hij gastdirigent bij diverse orkesten en operahuizen.

Details
Datum 
23-01-2011
Praktisch
Locatie 

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Nottebohmzaal
Hendrik Conscienceplein  4
2000 Antwerpen

Tel. 03 338 87 10

Tijd 

11.00 u tot 12.30 u

Prijs 

€ 5, gratis voor leden van het Dotatiefonds voor boek en letteren.

Opmerkingen 

Reserveren aanbevolen. Na de lezing wordt u een drankje aangeboden.

  • Agendabericht
  • |
  • 03-01-2011
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)