Aan de slag met archief en documentatie. Cursusreeks over archief- en documentatiebeheer voor de lokale erfgoedhouder

Lokale erfgoedcollectie

Dit voorjaar organiseert Heemkunde Vlaanderen opnieuw de vormingsreeks ‘Aan de slag met archief en documentatie. Cursusreeks over archief- en documentatiebeheer voor de lokale erfgoedhouder’. De lessenreeks, die bestaat uit vijf/zes avonden rond een bepaald thema, vindt plaats in Gent.

De cursus is er voor iedereen met een collectie lokaal erfgoed (lokale musea, documentatiecentra, heemkringen of andere erfgoedverenigingen, particulieren met erfgoedcollecties…). Geïnteresseerden kunnen inschrijven voor de volledige lessenreeks, of voor één of meerdere lessen.

Programma 
  • Cursus 1. Inleiding tot archief- en documentatiebeheer en ontsluiting van je collectie - Carine Goossens (Gemeentearchivaris Beveren, archivaris Archief de Bergeyck, bestuurslid van de Hertogelijke Heemkundige Kring Het land van Beveren vzw)
    In de eerste cursus word je binnengeleid in de wereld van archief- en documentatiebeheer. Wat is het verschil tussen archief en documentatie? Hoe begin je aan een inventarisatie? Mag je bepaalde documenten weggooien? Op deze vragen en nog vele andere, krijg je in deze cursus een antwoord.
     
  • Cursus 2. Bewaring van archief en documentatie - Leon Smets (Stafmedewerker FARO, specialisatie behoud en beheer met als aandachtsgebied de materiële zorg voor ons erfgoed)
    Als erfgoedhouder probeer je een collectie zo goed en zo lang mogelijk te bewaren. Jammer genoeg zijn er heel wat factoren die schade kunnen berokkenen. Denk maar aan insecten, schimmels of brand. Hoe beperk je zoveel mogelijk het risico tot schade aan je collectie? Wat doe je bij waterschade? Waarop moet je letten als je foto’s bewaart? Wat is de optimale temperatuur en vochtigheidsgraad? Deze cursus biedt je een praktische handleiding bij al je bewaringsproblemen.
     
  • Cursus 3. Collectiebeheer - Dirk Van Duyse (Adjunct-bibliothecaris Erfgoedbibliotheek Conscience)
    Wie archief of documentatie bezit, beseft ten volle dat daarin veel tijd en energie geïnvesteerd moet worden. Een efficiënt beheer ervan kan je veel vooruit helpen. Welke documenten ga je verzamelen? Hoe maak je een catalogus van je bibliotheek. Wat doe je met een schenking? Waar moet je rekening mee houden als de collectie opengesteld wordt voor het publiek? Ben je bezig met het beheren van je collectie maar weet je niet zeker hoe dit aan te pakken, dan helpt deze cursus, aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden, je op weg.
     
  • Cursus 4. Digitalisering (deel 1 en deel 2) - Tijl Vereenooghe (Heemkunde Vlaanderen) en Jeroen Poppe (FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed)
    Heel wat erfgoedverenigingen en erfgoedvrijwilligers zijn geïnteresseerd in digitalisering van hun documentaire collectie. Maar hoe begin je aan zo’n digitaliseringsproject? Welke apparatuur heb je nodig? Hoe sla je het best digitale bestanden op? Hoe moet je foto’s scannen? Kan je wat hulp gebruiken bij het digitaliseren van je collectie, dan is de basiscursus iets voor jou. Ben je al thuis in de wereld van het digitaliseren en heb je behoefte aan meer gespecialiseerde informatie (kleurprofielen, soorten scanners, digitaliseren van geluid…), schrijf je dan in voor het tweede deel van de cursus.
     
  • Cursus 5. Wetgeving en subsidieregeling - Herman Van Isterdael (Hoofd van de afdeling Vlaams-Brabant Rijksarchief te Leuven) en Daphné Maes (Consulent Heemkunde Vlaanderen)
    Rond archieven en documentatie bestaat er een web aan wettelijke regels en specifieke reglementen. De juridische kant van het archiefbeheer is voor vele erfgoedvrijwilligers een grote onbekende. Welke documenten mag je bijhouden? Wanneer moet je rekening houden met auteursrecht? Er is een nieuwe archiefwet maar wat is daar nu belangrijk aan? In deze cursus is er ook aandacht voor subsidieregelingen en mogelijke subsidiekanalen.

 

Aanvullende informatie 

Voor meer informatie kunt u terecht bij Veerle Janssens op veerle.janssens@heemkundevlaanderen.be of op 015 20 51 74.

Details
Datum 
16-03-2011 - 22-04-2011
Praktisch
Locatie 

De cursusreeks wordt georganiseerd in Convent Begga, Groot Begijnhof 15, 9040 Sint-Amandsberg (Gent).

Tijd 

De cursussen vinden plaats op zes avonden, telkens van 18u30 tot 21u30:

  • Cursus 1: wo 16 maart 2011
  • Cursus 2: wo 23 maart 2011
  • Cursus 3: wo 30 maart 2011
  • Cursus 4 (deel 1): wo 6 april 2011
  • Cursus 4 (deel 2): wo 13 april 2011
  • Cursus 5: wo 20 april 2011
Prijs 

Deelnemen kost 5 euro per cursus of 20 euro voor de volledige reeks. Bij het inschrijvingsgeld hoort cursusmateriaal en de publicatie 'Aan de slag met
archief en documentatie. Handleiding voor de lokale erfgoedhouder.' Na bevestiging van je
inschrijving mag je het totale bedrag overschrijven op 068-2218590-33 met als vermelding
'Vorming archief en documentatie'.

Inschrijven 

Inschrijven (via het inschrijvingsformulier) is verplicht.

  • Agendabericht
  • |
  • 21-02-2011
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)