Cursus 'Digitaliseren'

Logo's VSPW Gent en Expertisecentrum DAVID

Steeds vaker trachten we het gat tussen digitaal en papier te overbruggen door het analoge materiaal te digitaliseren. Cultureel-erfgoedinstellingen stellen belangrijke delen van hun collectie via beeldbanken op het internet beschikbaar; bedrijven en organisaties trachten hun werkprocessen steeds verder te automatiseren; documenten op vergankelijke dragers worden overgezet naar een digitale omgeving om ze te vrijwaren voor verder verval. Er zijn met andere woorden heel wat redenen waarom we analoge documenten digitaliseren.

Het is duidelijk dat digitalisering meer is dan een document op een scanner te leggen en op de knop <scan> te duwen. Er is de voorbereiding, het eigenlijke digitaliseringsproces, de nazorg en het ontsluiten van het gescande materiaal. Deze bijscholing gaat dieper in op de verschillende aspecten die van belang zijn bij het digitaliseren van analoge documenten. Hoe plan je zo’n digitaliseringstraject? Hoe bepaal je de kwaliteitseisen? Hoe controleer je deze kwaliteit? Hoe het gescande materiaal ontsluiten en beschikbaar stellen?

De focus ligt op het digitaliseren van analoge documenten, zowel tekst- en beeld- als geluidsdocumenten. De problematiek van het duurzaam en betrouwbaar archiveren van digitale documenten komt in de marge aan bod.

• Digitalisering: problematiek en redenen om te digitaliseren.
  • Het plannen van een digitaliseringproject, de workflow van een digitaliseringsproces.
  • De technische aspecten van het digitaliseren: hardware, software en bestandsformaten.
  • Digitalisering van verschillende types documenten: tekst, beeld en geluid.
  • Kwaliteitseisen voor de digitale kopieën, opstellen van een lastenboek voor uitbesteding en de kwaliteitscontrole.
  • Digitalisering en auteursrechten.
  • Digitalisering en metadata.
  • Ontsluiting en ter beschikking stellen van gedigitaliseerde materiaal.
29-04-2011 - 10-06-2011

Vier vrijdagen: 29-04, 13-05, 27-05 en 10-06, telkens van 9.30 tot 17:00 uur

• 25-02-2011
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)