Reizende fototentoonstelling 'Erfgoedbibliotheken'

Magazijnier met boek

Op 28 mei 2011 opent in de Provinciale Bibliotheek Limburg de nieuwe fototentoonstelling ‘Erfgoedbibliotheken’. Dertig verrassende beelden onthullen de verborgen kantjes en schatten van twaalf erfgoedbibliotheken in Vlaanderen en Brussel. De tentoonstelling zal de komende maanden op verschillende locaties gratis te bezoeken zijn. Met dit initiatief dat de steun kreeg van de Vlaamse Gemeenschap wil de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheek het brede publiek laten kennis maken met de rijkdom en diversiteit van erfgoedbibliotheken.

De fototentoonstelling 'erfgoedbibliotheken'

Erfgoedbibliotheken dragen zorg voor ons gedrukt, geschreven en gedigitaliseerd erfgoed. In hun verzamelingen vinden we niet alleen prachtig verluchte handschriften of zeldzame incunabelen in kostbare boekbanden. Ook historische krantencollecties, prenten en zelfs e-books behoren tot hun patrimonium. Dankzij hun inspanningen zijn deze deze literaire, culturele en wetenschappelijke collecties toegankelijk voor een breed publiek en blijven ze ook bewaard voor de volgende generaties. Dit is geen eenvoudige opdracht, maar gelukkig maken vele handen het werk licht. De bibliothecaris, de magazijnier, de conservator, de catalograaf, de boekbinder… allen dragen ze hun steentje bij. Hun werk en het erfgoed dat dagelijks door hun handen gaat werd op vraag van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek in beeld gebracht door Stefan Tavernier.

Fotograaf Stefan Tavernier

De fotograaf en kunstenaar Stefan Tavernier studeerde fotografie aan de Sint-Lukas Hogeschool te Brussel. Onder de naam 'Superficies' maakt Tavernier vrij werk en beelden in opdracht. Het unieke karakter van de ruimte waar hij zich bevindt is zijn ultieme inspiratiebron. Het project 'Erfgoedbibliotheken' strookt dan ook perfect met de geest van zijn werk.

Twaalf erg uiteenlopende erfgoedbibliotheken vormden het kader van zijn fotografische ontdekkingstocht.  Hij bezocht onder meer een abdij, enkele universiteiten en een museum. Overal ontmoette hij gepassioneerde mensen vol wonderlijke verhalen.  Zijn foto's tonen de schatten die erfgoedbibliotheken bezitten, maar meer nog de uitdagingen waarmee ze dagelijks worden geconfronteerd. Een opmerkelijke beeldenreeks rond een verborgen wereld van locaties, erfschatten, handelingen en technieken is het resultaat. Achter elk beeld schuilt een boeiend en tot nu toe weinig bekend verhaal dat u iets meer laat ontdekken over onze erfgoedbibliotheken.

Meer informatie over Stefan Tavernier vindt u op www.superficies.be.

De tentoonstelling ‘Erfgoedbibliotheken’ zal op verschillende locaties te zien zijn:

• Provinciale Bibliotheek Limburg: van 28 mei t.e.m. 25 juni 2011
  • Stedelijke Openbare Bibliotheek van Harelbeke: van 1 juli t.e.m. 27 augustus 2011
  • Bibliotheek Kris Lambert in Oostende: september 2011

Meer informatie over nieuwe data en locaties vindt u op de website van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en in het persbericht.

28-05-2011 - 25-06-2011

Gratis toegang

• 26-05-2011
  • Eva Wuyts (Histories vzw)