Staten-Generaal van de Media

Cultuur Jeugd Sport media

Vlaams minister van Media, Ingrid Lieten, organiseert op 6 mei de Staten-Generaal van de Media. De centrale vraag van deze Staten-Generaal is: hoe kunnen we door samen te werken een sterker antwoord bieden op de uitdagingen van vandaag en morgen? Gerd Leonhard, Mediafuturist en CEO van TheFuturesAgency (nieuw venster), opent de Staten-Generaal vanuit een internationaal perspectief. Jo Caudron, zaakvoerder DearMedia, plaatst deze keynote in een Vlaams perspectief. Tijdens vier parallelle panelsessies gaan we vervolgens dieper in op een aantal specifieke onderwerpen.

De eerste sessie over 'Het geheugen van de samenleving' is ook interessant voor erfgoedbibliotheken. Het betreft de rol van het media-archief, waarronder kranten en tijdschriften. Waar staan we in Vlaanderen met het digitaliseren, bewaren en ontsluiten van onze media-archieven? En waarom doen we dat? Kunnen we zo een archief ook valoriseren? We bekijken hoe we die digitalisering, archivering en ontsluiting meer efficiënt en effectief kunnen organiseren door samen te werken. We doen dat vanuit verschillende invalshoeken en kijken ook even over de grens naar Nederland.

Moderator van dit debat is Dries Moreels (Projectleider Archipel). Reeds bevestigde panelleden zijn:

 • Jan Braeckman, Directeur Bibnet
 • Stefaan De Ruyck, Afgevaardigd bestuurder vzw Waalse Krook
 • Werner Smeuninx, Redactiemanager Concentra
 • Dirk Vanhegen, Gedelegeerd bestuurder Regionale Mediamaatschappij
 • Philippe Van Meerbeeck, beleidsadviseur VRT
 • Hans Westerhof, Adjunct-directeur Beeld en Geluid (Nederland)

Het volledige programma vindt u terug op de website van het Departement Cultuur Jeugd Sport media. Inschrijven kan tot 2 mei.

Details
Datum 
06-05-2011
 • Agendabericht
 • |
 • 22-04-2011
 • |
 • Eva Wuyts (Histories vzw)