Tentoonstelling 'De Best Verzorgde Boeken 2010'

Bemoeizorg. Eenvoudige tips voor moeilijke zorg | Ontwerper: René Put

Ieder jaar presenteert de Nederlandse Stichting De Best Verzorgde Boeken de mooiste boeken van het voorgaande jaar. Voor 2010 zijn er in totaal 33 boeken geselecteerd, die van 11 juni t.e.m. 17 juli in het Stedelijk Museum in Amsterdam getoond worden. De tentoonstelling  De Best Verzorgde Boeken maakt deel uit van een speciaal programma van het Stedelijk Museum: Temporary Stedelijk 2. Jaarlijks komt een vijfkoppige vakjury bijeen om de mooiste Nederlandse boeken van het afgelopen jaar te kiezen. Het gaat om boeken die zich naar het oordeel van de jury onderscheiden door vormgeving, typografie, afbeeldingen en grafisch-technische productie, waarbij de verhouding tussen vorm en inhoud ook wordt meegenomen.

376 inzendingen

Over het jaar 2010 zonden uitgevers, opdrachtgevers, ontwerpers en drukkers gezamenlijk 376 boeken in. De jury, bestaande uit Jan de Boer (ontwerper, Studio Jan de Boer), Vanessa van Dam (zelfstandig ontwerper), Ada Lopes Cardozo (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag), Erna Staal (Uitgeverij Atlas) en Fokko Tamminga (Drukkerij Ando) heeft uit de inzendingen 33 boeken verkozen tot De Best Verzorgde Boeken van 2010.

Van Johan van der Keuken tot Roodkapje

In de selectie bevinden zich onder meer de special interest boeken Bemoeizorg van Jules Tielens en Maurits Verster, een ontwerp van René Put, A changing view from Amsterdam, Where next to with book history? van David Mckitterick, ontworpen door Yolanda Huntelaar, het kinderboek Roodkapje was een toffe meid van Marjet Huiberts, Wendy Panders en Benaissa Linger, ontwerp van Wendy Pander en de expositie-publicatie Johan van der Keuken. Quatorze Juillet, uitgegeven én ontworpen door Willem van Zoetendaal.

Aanvullende informatie 

Elke bezoeker aan de tentoonstelling krijgt het speciale affiche aangeboden, ontworpen door Niels Schrader, de vormgever van de catalogus. De inrichting van de tentoonstelling biedt de mogelijkheid het boek niet alleen te bekijken, maar ook ter hand te nemen. De Best Verzorgde Boeken worden bijeengebracht in de catalogus The Best Dutch Book Designs 2010 / De Best Verzorgde Boeken.

Details
Datum 
11-06-2011 - 17-07-2011
  • Agendabericht
  • |
  • 25-06-2011
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)