International UDC Seminar 2011 ‘Classification and ontology’

Logo UDC Seminars

Op 19 en 20 september 2011 organiseert het UDC Consortium (UDCC) een internationaal seminarie in Den Haag. Doel van deze conferentie is het bevorderen van de samenwerking en uitwisseling van expertise tussen verschillende sectoren die zich met het classificeren van kennis bezighouden: bibliografie, web en kunstmatige intelligentie (AI). Het is de bedoeling om meer te weten te komen over methodes voor het modelleren van ontologieën en het mogelijke gebruik hiervan voor het verbeteren en formaliseren van datamodellen voor bibliografische classificaties. Dit met het oog op het verhogen van het rendement van bibliografische classificaties bij het ontdekken van informatie.

In the field of artificial intelligence knowledge classification offers the potential to represent, formalise and model a view of a world. These knowledge frameworks, known as ontologies, are presented using formal logic and inference rules to support complex computer tasks.

The difference between bibliographic knowledge classification schemes and ontologies resides in their particular purpose and levels of formality. However, they are both based on observation and reasoning and share some structural principles and elements: categories, concepts, properties, class relationships, roles.

The processing of knowledge classification automatically by programs is significant whenever there is a need to support intuitive services. Most importantly, ontology-like representations of classifications are recognized as potentially important facilitators in creating a web of linked data (the semantic web).

Details
Datum 
19-09-2011 - 20-09-2011
Praktisch
Locatie 

Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

Uiterste inschrijfdatum 

12-09-2011

  • Agendabericht
  • |
  • 12-07-2011
  • |
  • David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)